Още една сага, която се точи повече от месец, приключи днес: новото ръководство на университетската болница "Александровска" е вписано в Търгорския регистър, показа проверка на Клуб Z.

По-рано пред деня стана ясно, че и ръководството на Българската банка за развитие вече е ново. 

 
Новото ръководство на болницата в състав Атанас Атанасов, Румен Стоилов и Веселина Петрова, има мандат само до провеждането на конкурс за постовете, както повелява Законът за публичните предприятия. Този срок не може да е по-дълъг от 6 месеца.
 
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров поиска рокадата в "Александровска" още на 4 юни, но вписване до момента нямаше - заради обжалвания от старото вече ръководство и последвали определения от съда. Това ставаше по модел, който се повтаряше и в други случаи - при уволнението на ръководството на болница "Лозенец", на "Автомагистрали", Българската банка за развитие и т. н. Заради четири отказа за вписване в рамките на седмица по дела, гледани от една и съща съдийка - Мария Вранеску - правосъдният министър Янаки Стоилов даже заговори за проверка на механизма за случайно разпределение на делата. 

До смяната на ръководството на "Александровска" се стигна след подадени сигнали от един от бившите членове на Съвета на директорите доц. Александър Оскар и последвала проверка, която установи прогресивно влошаващо се финансово състояние на лечебното заведение. По-късно КПКОНПИ обяви и че започва проверка на проф. Димитър Буланов. Последното - заради констатации, че той е заемал пет различни длъжности, несъвместими една с друга по закон.

Първият отказ за вписване на назначеното от служебния здравен министър ръководство на болницата дойде от Агенцията по вписванията, което предизвика реакция от МЗ, че държавният орган не е съд и е длъжен просто да осъществи регистрацията, ако са представени всички искани по закон документи. 

В контекста на отказите за вписване на промените и в "Лозенец", и в "Александровска", макар и с много други аргументи, правосъдният министър смени директорката на агенцията.

Преди ден обаче се разбра, че има ново съдебно движение по казуса "Александровска". C oпpeдeлeниe нa cъдия Mиpocлaвa Kaцapcĸa Coфийcĸият гpaдcĸи cъд този път oтxвъpли ĸaтo нeocнoвaтeлнa мoлбa нa проф. Буланов, който оглавяваше Съвета на директорите на лечебното заведение, дa cпpe peгиcтpaциятa нa нoвoтo pъĸoвoдcтвo, съобщи правният сайт "Де факто".

Преди това бе сменено и ръководството на болница "Лозенец", по-популярна като "Правителствена", макар вече да не е такава.