Изпълнителният директор на "Александровска болница", а сега член на ръководството й проф. Димитър Буланов ще бъде проверен за конфликт на интереси, съобщиха днес от Комисията за борба с корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Сотир Цацаров.

Органът се е самосезирал по медийни публикации, в които се съдържат данни за такъв конфликт на "лица, заемащи висши публични длъжности". 

Всъщност за евентуален конфликт на интереси при проф. Буланов и нарушения съобщиха от Министерството на здравеопазването. Проверка в "Александровска болница" започна малко след встъпването в длъжност на служебния министър Стойчо Кацаров. Той се опитва да смени ръководството на болницата, но както и в държавни дружества като "Автомагистрали", Българската банка за развитие и т.н., тече битка за вписването на смените.

Засега неуспешна, а видно от партидата на болницата в Търговския регистър - в последния ден на юни е излязло ново определение на Софийския градски съд за спиране на вписването на ново ръководство - по жалба на действащото, в което е и проф. Буланов.

Според проверката и медийните публикации, които цитират от КПКОНПИ, за времето докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока.  

По закон конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Проверката сега ще тече максимум 3 месеца, каквито са законовите срокове. 

"Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

За лицето, посочено по-горе – проф. Димитър Буланов, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред", заявяват още от комисията на Цацаров.