Прокуратурата сезира три министерства и им даде срок от 15 дни, за да предприемат действия спрямо незаконните обекти на плажовете „Смокините“ и „Каваци“.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на туризма (МТ) ще трябва да приложат всички закони, касаещи строителство по плажните ивици, опазването на околната среда и разполагането на обектите на концесионираните плажове, в това число премахване на постройките. В случая, най-проблематично е изграждането на плажния бар Cavo Beach на "Смокините-север", предизвикал масово обществено недоволство заради вкопаните в пясъка масивни бетонови основи.

Припомняме, че преди седмица Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) към МРРБ сезира Върховна административна прокуратура за издадени от главния архитект на община Созопол пет разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на ивицата, в това число на Cavo Beach. От ДНСК откриха и начин, за да покажат, че дейностите там представляват строителство, а не само монтаж, който е разрешен.

От обвинението припомнят, че на 12 април 2021 г. Окръжна прокуратура-Бургас се е самосезирала след публикации в медиите, касаещи разораване на пясъчна ивица на „Смокини“. Тогава се разораваше ивицата заради бъдещия бар. "По време на проверките бяха констатирани административни нарушение, наложени бяха санкции и бе образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.278 в от НК - "Който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева", посочват от обвинението.

Въз основа на констатациите и след "задълбочен анализ" на получените до момента от компетентните контролни органи данни бургаската окръжна прокуратуа е възложила сега на МРРБ да предприеме действия:

"Следва МРРБ да предприеме незабавни действия по чл.57а ЗУТ по премахването на преместваеми обекти, реализирани по издадени Разрешения за поставянето на преместваеми обекти, невлезли в законна сила".

МРРБ трябва да прецени и действията на община Созопол по отношение на разрешенията за поставянето на обектите на плажа. Както Клуб Z писа, РДНСК Бургас вече е изпратила покана за съставяне на актове на главния архитект на общината по реда на Закона за административните нарушения и наказания за незаконосъобразно издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти на „Смокините-Север".

Трябва да се прецени спазени ли са нормите за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, касаещи преместваемите обекти на територията на плажа, искат още от държавното обвинение.

Прокуратурата сезира и МОСВ. Иска от ведомството на Асен Личев да се произнесе по текст от Закона за защитените територии, според който екоминистърът спира "разпореждания на централни ведомства, които са в нарушение на този закон или не съответстват на определения режим на дейностите в защитените територии и реализацията на устройствени и технически планове и проекти, утвърдени в нарушение на този закон".

Както е известно двата плажа попадат в защитена зона. За местността "Каваците" има заповед от декември 1984 г. на тогавашния Комитет за опазване на природната среда при Министерския съвет, с която се определят редица природни забележителности и забранителните режими в тях. Забранено е и всякакво строителство.

Окръжна прокуратура – Бургас, чрез ВАП, сезира и Министерство на туризма - да "прецизира одобряването" на нова схема за разполагането на обектите на плажа, както и да проследи как се спазват договорите с концесионера.

Информацията за предприетите действия, с които са ангажирани трите министерства, трябва да се обобщи в доклад и да се изпрати на ВАП и Окръжна прокуратура – Бургас в срок до 23 юли.