Липсват правила за изискванията към обектите, които се разполагат по плажовете. Затова и и има изпълнения като "сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти".

Това се разбира от съобщение на строителния контрол, което по същество представлява отчет за направенитв проверки на обектите по ивиците в местността Каваци. Между редовете се чете обяснение и за нашумелия случай с разполагането на бийч бар на "Смокини-север", заради който на плажа бяха струпани бетонени "пети". Оказва се - барът ще се изгради, има си всички необходими разрешителни от община Созопол и екоинспекцията в Бургас, въпреки хпотезата за забрана за всякакви строителни дейности по време на активния летен сезон. В случая става въпрос за "монтаж".

От ДНСК обръщат внимание, че схемите за разполагането на обекти на плажа се одобряват от министъра на туризма и се изработват по възлагане на концесионера. А в случая с Каваци и Смокини, подчертават и датите на одобряване на тези схеми - в последните дни на бившото правителство, от министърката и вицепремиер Марияна Николова.

И така, разбираме, че на 17 май служители на  строителния контрол в Бургас са извършили проверка на плаж "Каваци-юг" вследствие, на която е съставен констативен акт с установените нарушения. В схемата за поставяне одобрена от министъра на туризма е бил включен преместваем обект - заведение за бързо хранене с приблизителна площ 144 кв. м. и допълнителна търговска площ 66 кв. м. 
На 9 юни следва нова проверка на ивицата, при която е установено, че е започнат монтажа на обекта, но без издадено разрешение за поставяне от главния архитект на община Созопол. Така ден по-късно началникът на РДНСК Бургас издава заповед за премахване на обекта.

На "Смокини-север" обаче всичко е спокойно. Там проверката също е извършена на 9 юни. Служителите на РДНСК установили, че е започнат монтажът на шест броя преместваеми обекти – три  заведения за бързо хранене, склад, шатра за водно тракционни услуги и тоалетна с душ, за които на 1 и 2 юни са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Созопол. Нередности няма.

И тук идват любопитните бележки на ДНСК:

"За територията на всички морски плажове, липсва наредба определяща изискванията и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти. Това води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж "Смокини-север", съгласно одобрени от министъра на туризма схеми за разполагане на преместваеми обекти в границите на определената площ според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Тези схеми са изработени по възлагане на концесионера.

Прави впечатление, че министъра на туризма е одобрила схемата на обектите на плажа „Каваци-юг“ на 27.04.2021 г., а схемата за плаж „Смокини – север“ на 10.05.2021г. На свой ред РИОСВ Бургас издава одобрително становище за преместваемите обекти на плаж „Смокини – север“ на 12.05.2021г."

ДНСК не е получила правомощия по Закона за устройство на територията за извършване на проверки на проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да констатира незаконните такива и да издава заповеди за премахването им - припомнят от дирекцията под шапката на регионалното министерство.