Концесионерът на плаж "Смокиня" няма право да допуска строителни дейности на ивицата.

Това става ясно от заповед на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, издадена още в края на април. Заповедта засяга стандартната забрана за строителни дейности по Черноморието по време на активния сезон, записана и в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, като в случая с местността "Каваци" тя важи за периода 15 май - 1 октомври.

"От 15.05.2021 год. да се преустанови достъпът на всякакъв вид тежка строителна механизация и извършването на всички видове строителни и монтажни работи на открито, като до 30.05.2021 год. участниците в процеса на строителството да привършат и с вътрешните довършителни дейности без използване на строителна механизация/машини и приведат строителните обекти в подходящ вид", гласи заповедта.

Изключения се допускат само за "неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности".

Това на практика означава, че изграждането на заведението на плажа, разбунило духовете след публикуването в социалните мрежи на снимки за струпани бетонени "пети" на самата ивица, не би трябвало да може да бъде реализирано. Макар, оказа се, Министерството на туризма да е съгласувало новата схема за разполагане на обектите по ивицата. Искането за монтаж пък е било внесено в общината в края на миналата седмица.

От самото министерство пък обявиха, че ще извършат "незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж „Смокините-север“, съвместно с органите на РДНСК, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от страна на концесионера". 

Една от снимките, разбунила вчера духовете.

"Внесените и одобрени през 2021 г. в Министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри. Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община", дадоха от МТ стандартният отговор.

И все пак посочиха, че "Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене".

Няма да е дискотека, ще е плажен бар

"Тук няма да има нито дискотека, нито друго нощно заведение. Държавата по тази скица разрешава 2% застроена търговска площ. На този плаж в момента се изграждат три нови заведения. Едното от тях ще е дневен плажен бар, а другото - луксозен ресторант.

Няма как върху 100 квадрата разрешена търговска площ да побера 2500 човека", заяви тази сутрин по Нова тв един от собствениците на фирмата концесионер Иван Алексиев. 

"Имам проект, който е минал през абсолютно всички проверки от страна на държавата. Няма да има дискотека, няма да има нощно заведение", категоричен бе той.

Проектът CAVO Beach

Казус обаче може би все пак има. Защото според Алексиев внесените строителни документи в общината са били утвърдени от главния архитект. В тези документи било разписано и работното време на заведенията - 23 ч. Все още обаче не било издадено самото удостоверение. "Но старото удостоверение за постояване на обектите е валидно до изтичане на концесията", посочи още стопанинът на плажа.

"Всеки нормален човек, който е построил един гълъбарник, знае, че обект се изгражда върху основа. Бетонните "пети" ще бъдат закопани в пясъка. На половин метър дълбочина на плажа излиза вода. Ако "петите" са от дърво и са вкопани в пясъка, ще изгният, заведението ще падне, ще убием хора и какво правим тогава", обясни Алексиев наличието на бетона на плажа.

Той цитира и несъществуващ текст от "закона за Черноморието". В него "изрично и категорично пише, че се забранява изливането, леенето на бетон, използването на строителни материали - вар, цимент, каквото и да е друго и се разрешава за изграждане на временни преместваеми обекти поставянето на метални или бетонни пети".

Все пак, той явно визира Закона за устройство на територията, където е описана дефиницията за "преместваем обект": "Преместваем обект" е обект, който няма характеристиките на строеж и може след отделянето му от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и/или възможността да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това, за което е ползван на мястото, от което е отделен, като поставянето му и/или премахването му не изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята, както и на обекта, върху който се поставя или от който се отделя. Преместваемият обект може да се закрепва временно върху терена, като при необходимост се допуска отнемане на повърхностния слой, чрез сглобяем или монолитен конструктивен елемент, който е неразделна част от преместваемия обект и е предназначен да гарантира конструктивната и пространствена устойчивост на обекта и не може да служи за основа за изграждане на строеж."

На финала излиза, че заповедта на кмета за забрана за строителство влиза в колизия със съгласуваните разрешителни от самата община, както и с на практика държавата, сключила концесионния договор. 

Иначе, както Клуб Z писа, по план трябва да се изгради бар и ресторант - CAVO Beach - на същите собственици, които държат и Bedroom в Слънчев бряг. На сайта на CAVO има информация както за това,  че ще се предлагат храни и напитки, така и списък с диджеи и изпълнители, които ако ще се изявяват там, явно ще трябва да правят това до 23 ч.