Делян Пеевски е наш приятел и докато няма факти, ние ще сме зад него и заедно. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в Девин, цитиран във фейсбук страницата на партията.

"Ние не си изхвърляме и захвърляме приятелите, ако не са го заслужили. Г-н Пеевски е бил част от парламентарната група на ДПС и като депутат, както всички останали народни представители е участвал активно в политическите проекти", подчерта той.

В съобщението още се казва, че Карадайъ "отново разби митовете за медиен монопол от страна на Пеевски и посочи всички усилия на ДПС и Делян Пеевски за изсветляване на медийната среда и борба за свободата на словото".

"Говорят за медиен монопол в България и казват, че Делян Пеевски е медийният монополист в държавата. А точно те държат медийния монопол в България и затова свободата на словото в България е на 111-то място. Г-н Пеевски като си продаде и трите медии, които бяха негови, свободата на словото в нашата държава изпадна на 113-то място".    

Карадайъ отхвърли твърдения и публикации, че между него и Пеевски е избухнал конфликт.

На редовните парламентарни избори на 4 април Пеевски не бе част от листите на движението, не е и на предстоящия вот.

На 2 юни Делян Пеевски попадна в списъка на санкционирани лица по глобалния американски закон "Магнитски". Там са още членът на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков - във връзка с бившия депутат според американците, както и бизнесменът Васил Божков. Законът "Магнитски" беше приет през 2017 г. като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията.

В документа Вашингтон подчерта, че това действие изпраща "силен сигнал", че "САЩ сподкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията".

Още на 3 юни ДПС защити Пеевски и поиска факти и доказателства, които са мотивирали решението за санкциите срещу бизнесмена. Тогава от партията подчертаха, че актът е "абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон".