Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината. Цели 49% от работодателите у нас смятат, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а два процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

Това са основните изводи от тазгодишното проучване на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции”, което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца.

"Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели предвиждат да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция също се наблюдава и в изравняването на нивата на заплатите в София и в страната – развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година", коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират увеличение на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти, показват данните от проучването. 

Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където по-малко от една-трета от анкетираните споделят, че няма да променят нивата на заплащане.

В сектор „Производство” 49% от работодателите планират да увеличат заплатите на своите служители, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност, ”. Масови увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

По отношение на допълнителните придобивки работодателите споделят по-умерени планове – 76% не прогнозират съществени промени в тази посока и 23% планират да добавят нови придобивки към месечните пакети на служителите или да увеличат размера на съществуващите.

"Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да предлагат работа от разстояние за позиции, които го позволяват, и допълнителни здравни услуги като психологически консултации. Те се превърнаха в търсени придобивки от страна на кандидатите, но не трябва да забравяме, че отличните условия на труд, добрата организация на работните процеси и индивидуализирането на работните предложения според очакванията и нуждите на служителите остават приоритет за талантите, които търсят дългосрочни кариерни перспективи," допълва Мария Стоева.