Над 7 600 000 лева е била държавната субсидия на най-голямата политическа сила ГЕРБ за 2020 г., показва справка за отчетите на партиите за 2020 г. Според данните, които са публикувани на сайта на Сметната палата 121 партии са подали документите в срок, а пет са в нарушение, съобщи БНР.

Според сегашното законодателство всяка партия, която е минала 1% на последните парламентарни избори, получава по 8 лева за спечелен глас. След 4 април тази година ще има ново разпределение на партийните субсидии. 

Партия ГЕРБ е декларирала и 6 500 лева като дарения, а декларираните разходи са за 7,5 милиона лева, сочи отчетът на партията, подаден пред Сметната палата. Там партията на Бойко Борисов описва в графата дейности за 2020 г. увеличението на заплатите на учителите, програмите за справяне с кризата с Covid-19, добавките от 50 лева към месечните пенсии и изграждането на над 500 км. пътища.

БСП е получила над 3,2 милиона лева от българските данъкоплатци, а приходите й от членски внос се добавят над един милион от членски внос и още толкова - от дарения. При ДПС държавната субсидия е малко над 2 милиона лева. При останалите, които имат по-малък брой гласове, субсидията е под милион.

Повечето партии са посочили сред разходите партийна дейност, провеждането на вътрешнопартийни форуми и участие в политическия живот. В отчета на ВМРО в разходите са описани закупуването на шапки и знамена, плащане на данъци и такси.

Пет партии не са подали отчет пред Сметната палата. Това са „Балканска демократична лига“, „Движение за европейска интеграция“, „Движение на непартийните кандидати“, „Национал-демократична партия“ и „Обединена социалдемокрация“.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че „Движение за европейска интеграция“ прави това нарушение за втора поредна година.

Други три партии – „Български земеделски народен съюз“, „Движение експерти за регионите“ и „Новото време“, са подали отчетите след законоустановения срок, но са спазени изискванията на закона. 

Съгласно Закона за политическите партии, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.