"Слагаме край на един брадясал проблем."

Това обяви след днешния Националния съвет за тристранно сътрудничество служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Става дума за решенията от ТЕЛК за хората с дефинитивни, необратими увреждания. Тези пациенти няма да е необходимо вече да се явяват на всеки три години за освидетелстване за болести и увреждания, които ще носят до края на живота си, обясни Кацаров.

Промяната в Наредбата за медицинската експертиза, която трябва да регламентира това, се очаква да бъде приета на утрешното заседание на Министерския съвет.

На съвета обаче предложените промени в наредбата не бяха подкрепени от синдикатите

Кацаров добави, че този проблем се повтаря и обсъжда поне от 10 години.

Повод за новия публичен дебат по темата бе публикацията на журналиста Ясен Бориславов, който разказа от първо лице за ужасния път, по който преминават хора с необратими заболявания, за да докажат, че са тежко болни пред комисиите на ТЕЛК. 

 
Последва и реакция от омбудсмана Диана Ковачева.

"Това изменение ще реши проблемът на хората, които имат дефинитивни, необратими увреждания, но това не е дефинитивно решение на проблемите на медицинската експертиза. За това се изисква нов подход, промяна в закона, действащ парламент, воля на хората, които се занимават с този проблем",  добави още той.

По думите му с готвената промяна в наредбата "при десетки, може би стотици състояния хората, които страдат от тях, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност".

Той даде пример с онкологичните заболявания.

"Тези хора на всеки три години трябва да доказват, че имат раково заболяване, което ТЕЛК знае", посочи министърът.

Същото се отнасяло и генетични болести - "това няма да се промени, няма нужда да доказваме това, което науката е доказала за цял живот".  Кацаров даде и трети пример с диабета.

"Когато стигнеш до състояние на две увреждания, предизвикани от диабет, според медицинската наука те са необратими", каза той.

Министърът уточни, че въпреки че за човек може да има пожизнено решение за едно заболяване, има право по всяко време на допълнително освидетелстване за допълнителни  заболявания, ако самият пациент прецени.

Според него промените няма да доведат до допълнителна тежест за НОИ, а ще донесат икономии за НЗОК и облекчаване на работата на ТЕЛК и НЕЛК.