От утре, 6 юли, стартира мобилно приложение за здравноосигурени пациенти, съобщават от НЗОК. 

Всеки ще може да получава на телефона си информация какви медицински услуги - прегледи, изследвания, хоспитализации и т. н., е ползвал, какви лекарства са му били изписани, напълно или частично заплащани от Касата.

Така една от заявките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров се осъществява.

Идеята пациентите да осъществяват обратен контрол и при неточности в информацията, подадена към НЗОК от лични лекари, специалисти, болници, лаборатории, аптеки и т. н., да реагира, те да бъдат включени в контрола.

"Редица проверки показват отчетена, но неизвършена дейност, което се случва на много места през годините. Една от стъпките: НЗОК и сега предоставя достъп до електронните ни досиета, но искаме да направим нещо повече - да сложим на мобилния си телефон приложение - ако са ви "извадили" зъб, или са ви "оперирали" от херния - да получавате съобщение", обясни преди време замисъла на подобно приложение Кацаров.

Здравноосигурените ще получават и навреме съобщение, ако личният им лекар е решил да прекрати договора си с НЗОК.  При досегашната практика пациентът разбираше случайно или когато имаше спешна нужда от медицинска помощ, че е останал без джипи. Задължение да бъде уведомен нямаше нито отказалият се личен лекар, нито Касата. Този проблем се оказа особен остър по време на пандемията.

Приложението може да се ползва от всеки здравноосигурен като достъпът ще е след идентификация чрез уникален код за достъп (УКД) на НЗОК, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.

На страницата си в интернет НЗОК е публикувала и подробни указания как става използването на приложението.