Общественото схващане, че на Балканите Северна Македония има проблеми само с България не е съвсем точно. И е пресилено да се твърди, че проблемите с Гърция са напълно изчистени.

Докато спорът между Северна Македония и България е исторически, то споровете с Гърция са географски. В Атина следят изключително внимателни дали в Скопие не пропускат допълнението "северна", когато говорят за държавата си. И реагират бурно, когато подобен пропуск е налице.

Наскоро Атина бе изключително остра срещу туит на Зоран Заев, в който премиерът на Северна Македония спомена националния отбор по футбол на като "Македония", като пропускайки "Северна".

"Изискваме пълното прилагане на споразумението от Преспа и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от риторика на разделението, особено по такъв деликатен въпрос като футбола. Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяване на страната към Европейския съюз".

Това заяви тогава говорителят на правителството Аристотелия Пелони. В знак на протест правителството на Гърция отложи с три месеца ратификацията на меморандума за сътрудничество със Северна Македония.

Малко след това самият Заев обясни, че това е било грешка.

Това не бе единствения проблем между Атина и Скопие, свързан с европейското първенство по футбол. Още в неговото начало избухна скандал между двете държави, защото националният футболен отбор на Северна Македония беше с екип, на който пише "Македония", а не "Северна Македония".

Това предизвика остра реакция не само сред футболните фенове в Гърция, но доведе до протестна нота от страна на министерството на външните работи на Атина.

Министърът на външните работи Никос Дендиас настоя незабавно футболистите на Скопие да спазят Преспанското споразумение. Гръцкият футболен съюз подаде оплакване и до съюза на европейските футболни асоциации УЕФА.

В отговор външният министър на република Северна Македония Буяр Османи заяви пред гръцките медии, че националният футболен отбор не се финансира от държавата и не може ръководството да бъде принудено да промени обозначението на екипите на Северна Македония.

В социалните мрежи гръцките футболни фенове дори настояха да не се излъчват в страната мачовете с участието на отбора на Скопие.

Наскоро в свое интервю Дендиас заяви в интервю , че Република Северна Македония има подкрепата на Атина за започване на присъединителни преговори с Европейския съюз, но само ако изпълнява зададените критерии.

"Основният критерий за постигане на тази цел е зачитането на разпоредбите и духа на Преспанския договор и насърчаването на добросъседските отношения. Известно е, че в самото споразумение има проблемни моменти. Но Преспанският договор е в сила и трябва да се прилага правилно. Въпреки че са направени много стъпки в тази посока, все още има много място за подобрение както от публичните, така и от частните субекти", заяви първият дипломат на Атина.

Тези изявления от Гърция дойдоха след забележките на премиера Заев, че той очаква от Атина да премахне указателните табели, на които все още стоят Скопие и съкращението БЮРМ, вместо Република Северна Македония.