Избирателите, които заради COVID-19 няма да могат да отидат на 11 юли до секцията си по постоянен или настоящ адрес, могат да подават заявления, за да гласуват с подвижна кутия. Срокът вече тече - от 10 дни преди вота до изборния ден включително.

Какви са изискванията може да се види в решението от 30 юни на Централната избирателна комисия (там е и приложението, в което и и съответното заявление, което трябва да се попълни).

На 11 юли хората ще могат да гласуват на адреса, на който са изолирани, дори и да не им е вписан като постоянен или настоящ адрес. На изборите на 4 април това не беше така и ограничи много избиратели от възможността да упражнят правото си на вот.

Остава отново изискването, че подвижна секция се образува, ако до три дни преди изборния ден поне 10 души официално са подали заявление, че заради коронавируса са в изолация или карантинирани, но искат да гласуват. Само при така бройка на гласоподаватели се формира комисия с мобилна избирателна урна. При наличие на такава подвижна секция дори и хора, които в последния момент се окажат в изолация заради COVID-19 могат да подадат заявление и да бъдат присъединени към списъка в нея.

Когато заявлението е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, избирателят, поставен под задължителна карантина или задължителна изолация по Закона за здравето, гласува като се дописва в допълнителната страница на списъка и подава пред СИК декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Заявлението се подава по един от следните начини, уточняват от ЦИК.

- саморъчно подписано от избирателя и подадено при органа по чл. 23, ал. 1 ИК лично, от пълномощник с пълномощно в свободен текст, по пощата или по факс;

- заявление, подадено по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, без да се изисква квалифициран електронен подпис или на безплатен телефонен номер.