Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През следващият месец ще изтече срокът на най-отдавна внесените ваксини и те ще трябва да се бракуват. Това заяви в ефира на БНТ днес проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет под ваксинация.

"Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани."

Той отказа да отговори от кой вид са те. Първите ваксини, които пристигнаха у нас, дойдоха в края на 2020 г. и бяха на Pfizer/Biontech. Техният срок на годност е 6 месеца при -70 градуса по Целзий. Наскоро Израел поиска удължаване на срока на годност, но компанията не даде одобрение.

До момента у нас са внесени 4,6 млн. дози, а използваните са под 1,8 млн., отбеляза Гигов. И призова всички да се включат в кампанията за популяризирането им.

"Интересът към ваксинацията загасна заради по-малкото заболели и хубавото време, но да си спомним какво беше", каза професорът.

В момента е най-доброто време за поставяне на ваксина, за да се формира стабилен имунитет до септември, когато се очаква нова вълна, добави той.

По повод информационната кампания за ваксинация проф. Гигов отбеляза, че в момента е налице много информация, но течаща само по едни и същи канали - традиционните медии, и така не достига до хората, които не ги ползват. Според него решението е в нея да се включат неформални водачи и авторитети за определени общности и вероизповедания. Миналата седмица се проведе и среща в Министерския съвет, на която участваха представители на вероизповеданията - без Българската православна църква.

България продължава да е последна по ваксинация в ЕС. ЕДва 820 хил. души са със завършен ваксинационен цикъл - под 15% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужна ваксинация на 70% от хората.

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

...

Обективността сега изисква Клуб Зет, Дневник , Капитал, ДВ, Свободна Европа, ... да питат защо ще бракуваме ваксини. Преди 3 месеца напоитиелно ни осведомяваха какъв огромен проблем е липсата, как хората се биели за ваксини, ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.