Представители на управляващите партии в Германия се присъединиха към призивите да бъдат наказвани хората, които пропускат часовете си за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха днес местни медии, цитирани от ДПА.

"Редно е да има глоби за онези, които дори не отменят часовете си за ваксинация", каза пред в. "Билд ам Зонтаг" здравният експерт на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Карл Лаутербах. "Тези пропуснати часове означават, че ваксинацията върви по-бавно, отколкото би могла, и трябва да изхвърляме ваксини"

Той подчертава, че ваксинира в център в Леверкузен и знае какви са проблемите, създадени от пропуснати часове.

Още в началото на ваксинационната кампания в България близо 70% от записалите се за ваксина не се явяваха за часа си. Това бе и един от доводите за пускането на т.нар. "зелени коридори", преди да бъдат ваксинирани най-рисковите групи у нас.

Торстен Фрай, който е заместник-председател на парламентарната група на консерваторите, каза, че пропуснатите часове за ваксинация са не просто проява на неуважение, а шамар за онези, които очакват да бъдат ваксинирани. 

"Всеки, който не си прави труда да вдигне телефона или да натисне няколко клавиша, за да отмени часа си, трябва да си плати за причинените щети от отмяната на ваксинацията си", каза Фрай.

Председателят на Берлинския Червен кръст Марио Чая инициира дебат и предложи глоба между 25 и 30 евро (между 30 и 35 долара). Според Чая от 5 до 10 процента от часовете в берлинските ваксинационни центрове биват пропускани.

Говорител на Червения кръст каза обаче пред ДПА, че не се изхвърлят пълни спринцовки в ваксини, защото те се пълнят само когато хората вече са на място.