Марин Льо Пен очаквано бе преизбрана днес за лидер на френската крайнодясна партия Национален сбор (НС), предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Тя ще бъде начело на НС четвърти пореден мандат, като ще се оттегли временно от поста наесен, за да се посвети на кампанията за президентските избори във Франция през пролетта на следващата година.

Единствен кандидат, Льо Пен получи подкрепата на 98,35 процента от членовете на френската партия на завършващия днес 17-и неин конгрес в южния град Перпинян.

Вторият човек в йерархията на на НС, Жордан Бардела, бе избран с най-висок резултат в Националния съвет на партията. В тройката на влезлите в състава на съвета с най-голяма подкрепа още са кметовете на Перпинян Луи Алио и на северния град Енен-Бомон Стив Бриоа.

Националният съвет на партията ще избере временния й лидер, докато Марин Льо Пен участва в кандидат-президентската кампания. Мнозина очакват това да е Жордан Бардела, но Луи Алио също има амбиции за поста, отбелязва АФП.

Преди да бъдат обявени резултатите, Марин Льо Пен подчерта, че е феминизирала ръководството на Националния сбор и освен това е включила в него външни хора като ексдепутата консерватор Жан-Пол Гаро и бившия журналист Филип Балар.

Асошиейтед прес отбелязва, че през първия ден от конгреса вчера обаче са се учили критики към Льо Пен, че е направила завой от традиционната идеология на партията и я е приближила към позициите на традиционни формации. Някои оратори предупредили, че това може да й коства гласове на изборите догодина.

52-годишната Льо Пен има амбиции да се кандидатира на президентските избори във Франция след 9 месеца. Очаква се основният й съперник да бъде настоящият президент Еманюел Макрон, отбелязва ДПА.

ТАСС припомня, че на предишните президентски избори във Франция през 2017 г. Льо Пен достигна до балотаж срещу Макрон.

Целта на 17-ия конгрес на НС е да мобилизира активистите на партията след неуспеха й на местните избори миналия уикенд. Тогава крайнодясната партия не спечели в нито един регион, отбелязва АФП.

"Нищо не е загубено, още има път" към победата на президентските избори, увери вчера Жордан Бардела.