Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство", заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в студиото на "Събуди се" по "Нова телевизия".

Въпросът е да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати, аргументира се той.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета в частта за пенсиите.

Преди няколко дни финансовият министър Асен Василев съобщи, че с експерти се обсъжда дали в рамките на актуализация на бюджета може да бъде направено преизчисляване на пенсиите. Василев припомни, че преизчисляване не е правено от 2008 г. досега.

Василев коментира темата по време на заседанието на първия обществен съвет към министъра на финансите, на което се обсъжда темата за управлението на приходите и разходите на държавата.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова посочи, че в момента експертите от НОИ правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход.

Пенсията вече замества над 45 процента дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50 процента. Тя припомни, че през 2017 г. средната пенсия е била 345 лева, а през 2021 г. средната пенсия е вече 488,97 лв.

Коментари

Какви пенсии?

Пригответе се за РРадевата зима! Тя идва носена на крилете на Маямата, Бойкикев, Тошко Галошко, Слави.....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.