„Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство", заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в студиото на "Събуди се" по "Нова телевизия".

Въпросът е да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати, аргументира се той.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета в частта за пенсиите.

Преди няколко дни финансовият министър Асен Василев съобщи, че с експерти се обсъжда дали в рамките на актуализация на бюджета може да бъде направено преизчисляване на пенсиите. Василев припомни, че преизчисляване не е правено от 2008 г. досега.

Василев коментира темата по време на заседанието на първия обществен съвет към министъра на финансите, на което се обсъжда темата за управлението на приходите и разходите на държавата.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова посочи, че в момента експертите от НОИ правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход.

Пенсията вече замества над 45 процента дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50 процента. Тя припомни, че през 2017 г. средната пенсия е била 345 лева, а през 2021 г. средната пенсия е вече 488,97 лв.