Може би сме приближили моментът, в който пенсиите трябва да бъдат преизчислени отново. Това заяви днес пред БНР икономистът Петър Ганев по повод на последните новини в сектора на пенсионното осигуряване. 

По думите му, сегашната схема, при която правителството раздава по 50 лв. допълнително на всеки пенсионер е програма, която не налага нова визия, ощетява най-нуждаещите се и при всички положения не показва най-висока ефективност. 

"Тоест този метод е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява, но пък и хората свикнаха. Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш – ами, те бяха само защото беше криза", подчерта Ганев. 

Припомняме, че в петък финансовият министър Асен Василев заяви, че служебното правителство търси варианти за преизчисляване на пенсиите, като до момента се очертават две решения. Едното - преизчисляване на парите на хората, които са се пенсионирали до 2018 г. или вдигане на тежестта на стажа до 1,3 пункта от общата формула. Предполага се, че това ще позволи увеличение на пенсиите с до 10%, но сегашното правителство иска да запази за постоянно и 50-те лв., които се раздават допълнително.

Частично финансирането ще бъде осигурено от тези 1,5 млрд. лв., които финансовото министерство смята, че ще бъдат допълнително събрани към общите приходи в бюджета. Именно това е и една от причините, които, според Петър Ганев, показват, че хазната се движи в нормални темпове и притеснения засега не бива да имаме. 

Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, поясни икономистът.

"Към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане – плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко", поясни Петър Ганев.