Легендарният хит L'italiano („Италианецът“) на Тото Кутуньо, смятан за неофициален химн на страната, ехтя цяла нощ из Брюксел.

Едва ли има по-подходяща песен, с която италианците да отпразнуват поредната победа на своя национален отбор на Европейското. И то срещу срещу един от фаворитите - тима на Белгия (2:1 на четвъртфинал).

Още повече в самата Белгия, където има огромна италианска общност.

Настроението се покачваше през цялото второ полувреме, макар през него да не паднаха голове.

Заведенията на централния брюкселски площад „Люксембург“ - точно срещу Европейския парламент, съвсем естествено не можаха да поберат всички фенове.

Мнозина стояха отвън, но се взираха в инсталираните под навесите огромни телевизори.

Италиански и белгийски фен изпиват поредните халби с бира, докато мачът още продължава.

 

Интересното е, че италианските фенове бяха многократно повече от белгийските, и то още преди началото на мача. Не се стигна до бой, а до прегръдки и хиляди наздравици с бира - кой от радост, кой от мъка.

Градусът се повиши през последните десет минути. Италианците масово започнаха да скандират: Tutti a casa! („Вървете си всички у дома!“) по адрес на белгийските футболисти.

Веднага след последния съдийски сигнал в заведенията и пред тях се развяха десетки италиански флагове. И като по команда във всички кръчми заехтя L'italiano.

На другия полюс бяха привържениците на Белгия. Те преживяха тежко разочарование, тъй като отборът им игра страхотно в предишните мачове и дори бе сочен като бъдещ европейски шампион. Те обаче бяха утешавани от италианците и изпиха заедно огромни количества бира и бяло вино.

Белгийски запалянковци гледат неварвящи. Този с маската вдясно е двойник на футболиста Аксел Вицел.

 

Като че ли най-щастливи бяха белгийците от италиански произход, които не са никак малко. Това са потомци на гастарбайтери от Апенините, пристигнали да търсят препитание и по-добър живот в страната в първите години след Втората световна война.

Голяма част от тези белгийски граждани подкрепят „червените дяволи“. Но, както споделиха някои пред Клуб Z, са намерили повод да се наливат с бира в чест на победата на „адзурите“.

Полицаи в Брюксел разпръсват запалянковци с водни струи.

 

Подобна бе картината и на другите брюкселски площади.

На места обаче се стигна и до полицейска намеса. На площад „Флаже“ силите на реда бяха принудени да разпръснат с водни струи струпали се фенове, които бяха блокирали движението.

Те изпълниха площада, тъй като заведенията ограничиха броя на посетителите. Не се съобщава за пострадали.

Белгийски фенове тръгнаха в отлично настроение да гледат мача на открито. Накрая обаче те бяха тъжни.