Антикорупционната комисия е внесла днес искове за конфискация на имущество на двама обвиняеми - Лиляна Деянова и брат й Александър Деянов, известни още като певицата Лилана и бийтбокс изпълнителя Скинър.

КПКОНПИ е внесла двата иска в Софийски районен съд, съобщи "Де факто" - и двата за конфискация на 301 хил. лв.

Деянова, брат й и съдружникът й Мартин Димитров са обвинени в участие на организирана престъпна група и източване на евросредства по програмата "Иновации и конкурентоспособност", както и за заплаха на служители от АПИ заради портал за е-винетки. Според държавното обвинение те отчитали като продаден създаден от тях продукт, но реални сделки нямало.

Нейното задържане дойде малко след акцията срещу избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, а двамата са свързани в публичното пространство. 

Братът - Александър Деянов, беше пуснат под гаранция от 50 000 лв. Той отказа да ги плати в знак на протест, но прокуратурата не го задържа.

Деянова бе в ареста до август, когато я пуснаха под домашен арест. През октомври съдът първоначално го замени с по-леката мярка "подписка", но спецпрокуратурата оспорва решението. В крайна сметка в края на същия месец Лилана бе пусната под гаранция - 40 000 лв.

Делото по същество срещу тримата дори не е започнало, но за запори и т. нар. гражданска конфискация, за която настоява КПКОНПИ, е достатъчно човек само да е обвинен от прокуратурата - не и осъден.