Екипът на бившия американски президент Доналд Тръмп пусна своя социална медийна платформа, предаде Ройтерс като се позовава на в. "Политико".

Платформата, наречена "Gettr" ("Гетър"), се ръководи от бившия съветник на Тръмп - Джейсън Милър.

Тя наподобява "Туитър" и се рекламира в магазините за мобилни приложения на "Гугъл" и "Епъл" като "непредубедена социална мрежа за хора от целия свят".

Налице са съмнения, че големите платформи се опитват да блокират новата социална мрежа - много потребители съобщават, че при регистрация не получават код за валидация на имейла си, особено ако той е от големите платформи като Gmail и Yahoo. Клуб Z тества и потвърди това. Тази практика се нарича "shadowban", създаване на дискретни затруднения за потребителите при опит да се регистрират в дадена платформа.

Тръмп беше блокиран от социални медии като "Туитър", "Фейсбук" и "Ютюб" след щурмуването на Капитолия от негови привърженици на 6 януари.

Милър заяви пред телевизия "Фокс нюз", че се надява Тръмп да се присъедини към новата платформа, но каза, че бившият президент обмисля различни възможности. Милър заяви, че Тръмп не я финансира.

Междувременно финансовият директор на "Тръмп органайзейшън" пледира невинен по обвинения в данъчни престъпления, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Обвиненията бяха повдигнати на 73-годишния Алън Уайсълбърг в съд в Манхатън, в Ню Йорк. Той бе доведен в съда в 14,15 ч. местно време с белезници.

Самият Тръмп не е обвинен по случая.

Казусът срещу организацията на бившия президент и финансовия директор касае и предоставянето на допълнителни облаги на служителите, като апартаменти, коли или поемане на училищни такси.

Алън Уайсълбърг е работил за организацията на Тръмп от десетилетия и много добре познава нейните бизнес дела, което може да е от полза за прокурорите да се разровят по-навътре в нещата. Засега няма индикации, че той е склонен към сътрудничество с прокуратурата.

Тръмп определи делото като "лов на вещици".

"Политическият лов на вещици от демократите от радикалната левица продължава, като сега Ню Йорк поема щафетата", заяви той, коментирайки обвиненията на прокуратурата."Това предизвиква разделение в нашата страна като никога преди".