Адвокатската колегия на щата Ню Йорк отне адвокатските права на Рудолф Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк и адвокат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Съдът заяви, че има неоспорими доказателства, че Джулиани "е съобщавал очевидно неверни и заблуждаващи факти пред съдилищата, законодателите и обществеността" в ролята си на адвокат на Тръмп във връзка с усилията на бившия президент да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Апелативният отдел на Върховния съд в Ню Йорк заяви, че "незабавно отнема" лиценза на Джулиани - въпреки че това е временно и евентуално той ще може да възстанови адвокатската си практика.

"Тези неверни твърдения са направени с цел подкрепа на твърденията на респондента (Тръмп-бел.ред.), че поради широко разпространени избори измами победата на президентските избори през 2020г. е открадната от неговия клиент. Ние заключваме, че поведението на респондента заплашва обществения интерес и налага временно отнемане на лиценза му, в очакване на по-нататъшно съдебно производство", се казва в решението на съда.

По-рано тази година Федерални следователи обискираха дома и офиса на Джулиани като част от текущо разследване, водено от федералните прокурори от Ню Йорк, за сделките му в Украйна. Разследването се фокусира върху това дали Джулиани, който беше личен адвокат на Доналд Тръмп, е лобирал през 2019 г. в администрацията му от името на украински официални лица и олигарси. 

Джулиани отрича всички обвинения.