30 години от създаването на Конституцията на Република България през 1991 - това бе поводът за проведеното Тържествено събрание днес в Аулата на СУ "Св Климент Охридски".

Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев, организира го правосъдният министър Янаки Стоилов, а сред гостите бяха председателят на КС Борис Велчев, ректорът Анастас Герджиков.

Сред поканените бяха още народни представители от 7-ото Велико народно събрание, вицепрезидентът Илияна Йотова, конституционни съдии, представители на други държавни институции, на партиите представени в 45-ото Народно събрание, юристи и университетски преподаватели. 

Главният прокурор Иван Гешев се "отчете" със заместника си Борислав Сарафов.

Сред поканените се забелязваха и видни бивши членове на ВСС от мнозинството около Сотир Цацаров- Ясен Тодоров, в случая... 

 

"Решаването на проблема с купения вот в България е основна задача на служебното правителство. Това е едно от най-грозните явления в нашата страна. Надявам се полицията и прокуратурата да приложат всички мерки, за да може най-сетне да започнем да решаваме този въпрос и да проведем честни избори."

Това заяви пред журналисти Румен Радев.

Той каза, че служебното правителство "категорично се справя".

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че за да бъде решено дали българската конституция да се промени така, че прокуратурата да бъде извън съдебната власт, е необходим дебат и много прецизен анализ.