Руският президент Владимир Путин е ваксиниран срещу коронавирус с отечествената ваксина "Спутник V". Той е бил и остава противник на задължителната ваксинация. Това каза самият държавен глава днес по т.нар. "пряка линия", по която руснаците могат директно да му задават въпроси. След ваксинирането на президента по-рано тази година Кремъл не оповести каква ваксина му е сложена. Самият Путин заяви, че не възнамерява да прави от това медийно събитие.

Русия обаче изостава във ваксинирането на населението (10% с втора игла и 11% с първа) и вече се бори с трета вълна на коронавируса, която налага връщането на ограниченията. Все по-често се чуват гласове в подкрепа на задължителното ваксиниране, а властите се опитват да примамят недоверчивото население във ваксинационните пунктове с различни материални уловки.

В същото време става ясно, че руската фармацевтична промишленост не се справя с производството на необходимите количества ваксини за страната и за износ, което принуждава властите да търсят капацитети за производство в чужбина.

Това беше 18-а поред годишна "пряка линия" на руския президент. Тя продължи 3 часа и 42 минути и за това време държавният глава отговори на 70 въпроса на граждани, зададени по различните канали за връзка, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Прекият ефир започна в 12,07 часа. Въпроси към Путин пристигаха до самия край на предаването. По данни на телевизия "Россия-24" постъпили са общо 2 290 967 въпроса.

 

Рекорден брой жертви днес

Русия регистрира рекорден брой смъртни случаи, причинени от коронавируса, второ поредно денонощие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато е страната бе връхлетяна от варианта Делта на новия коронавирус, причинил трета епидемична вълна, на фона на буксуващата ваксинационна кампания.
 
По данни на правителството през последните 24 часа COVID-19 е взел 669 жертви в Русия, което надхвърля досегашния рекорд от 652 починали, отчетен едва през предходното денонощие. Третата епидемична вълна в Русия се очаква днес да е основна тема на годишната "пряка линия" с президента Владимир Путин, излъчвана от телевизиите и чрез интернет.
 
Общият брой на починалите от инфекцията в Русия досега е 135 214, условната смъртност - 2,45 на сто, сочат данни на оперативния щаб за борба с COVID-19, цитирани от ТАСС.
 
През изтеклото денонощие във федерацията са установени 21 042 потвърдени нови случая на коронавирус. Заразените досега са общо 5 514 599, активните случаи в момента - 378 992.
 
От вчера в Русия са оздравели 16 356 инфектирани - най-големият брой за денонощие от 20 февруари. От началото на пандемията оздравелите в страната са общо 5 000 393.
 

Надява се на колективен имунитет

 
Путин каза, че разчита Русия да постигне такъв колективен имунитет срещу COVID-19, че всички икономически сектори да се върнат към обичайния си режим на работа. 
 
"Надявам се, в крайна сметка, все пак да постигнем такъв колективен имунитет, за какъвто говорим, включително благодарение на активния процес на имунизация, и училищата, висшите учебни заведения, малките и средни предприятия, както и нашите големи компании да заработят в обичайния си режим", каза Путин.
 
Да се изисква от служителите, излезли в болнични, да се ваксинират срещу коронавирус под заплаха от уволнение е незаконно, заяви руският президент по време на "пряката линия" с гражданите.
 
Към държавния глава се обърна жителят на Москва Евгений Цветков, който разказа, че съпругата му - преподавателка в едно от столичните училища, е в отпуск по болест заради отдавнашно хронично заболяване. Директорът обаче не приема болничния лист и "настоява до 15 юли тя да представи документи за ваксинация" срещу коронавируса, а "в противен случай заплашва да я уволни".
 
"Това е незаконно - веднага мога да кажа. Ако сте в болничен по медицински причини, никой няма право да изисква от вас да се ваксинирате. Смятам, че просто директорът на училището, където работи вашата съпруга, не знае за това. Ето, надявам се, че той ще чуе и ще оттегли незаконните си изисквания", допълни Путин.

За Украйна

Путин потвърди готовността си за среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, но добави, че преди това трябва да се разбере за какво ще говорят, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Той (Зеленски) даде Украйна на пълно външно управление. Ключови въпроси от жизненоважните дейности на Украйна се решават не в Киев, а във Вашингтон. Отчасти - в Берлин и в Париж. Така че за какво да разговаряме?", заяви Путин.

"Въпреки това аз не се отказвам от подобен род среща. Трябва само да се разбере за какво ще говорим", каза Путин.

Президентът допълни, че ще напише статия за историята на руския народ и връзките с Украйна и в нея ще изложи своето отношение по този въпрос.

Путин заяви също, че не смята украинския народ за недружелюбен.

"Не смятам, че украинският народ не е недружелюбен народ. Вече много пъти съм говорил за това и мога да го повторя още веднъж. Смятам, че украинците и руснаците - това са общо взето един народ", каза президентът и добави, че що се касае до ръководството на съвременна Украйна, за разлика от украинския народ, то явно се явява недружелюбно.