Едно от забавните неща днес е преглед на пресата в Англия и Германия след снощния исторически осминафинал на Евро 2020, спечелен от британците с 2:0. Забавно, ако си от печелившата страна или поне неутрален.

Това бе най-очакваният двубой от първата елиминационна фаза на шампионата заради десетилетното футболно съперничество между двете нации.

"Трите лъва" не бяха побеждавали "маншафта" на голямо първенство от 55 години. Дочакаха с голове на Рахим Стърлинг и Хари Кейн в края на оспорвана битка на "Уембли". 

Най-оригинален в Германия е в. "Експрес", който излиза с уважително послание към съперника:

"Скъпи англичани, осигурихте си заслужена победа срещу нас на "Уембли" и така сложихте край на великата ера на Йоги Льов. Проявихте необходимия кураж, от какъвто имахме нужда ние. Късмет до края на Европейското."

Основен акцент е именно Льов, за когото това бе последен мач начело на 4-кратните световни шампиони след 15 години на поста. Ще го замени бившият му помощник и доскорошен предводител на "Байерн" Ханзи Флик.

По този повод хамбургският "Морген пост" излиза със заглавие на първа страница "Отромен респект" и снимка на специалиста, триумфирал с тима на Мондиала в Бразилия преди 7 г.

"0:2 на "Уембли". Йоги, всичко свърши" - на това залага "Билд".

Друг популярен таблоид - BZ, се заиграва с един от футболните химни в Англия: "Германия си идва у дома".

"Нокаут на "Уембли", е изборът на "Ди Велт" на фона на снимка с втория гол, дело на Хари Кейн. 

Изданието отбелязва, че в по-голямата си част двубоят е бил равностоен и че мачовете с Англия винаги създават легенди. Сега успехът е бил за островитяните, както и на Мондиала през 1966 г., пак на същата арена.

"Тъжните очи на Лондон" - по-художествен е "Франкфуртер алгемайне", а на водещата снимка Льов е свел глава.

Пресата отвъд Ламанша ликува след дългоочакваната победа над отбор, донесъл много кошмари на Острова.

"Английската славна нощ", тръби "Мирър".

"55 години болка не ни спряха от Рахийминг" - в. "Сън" не изневерява на себе си с типично заглавие с игра на думи, в случая с името на Рахим Стърлинг, който отбеляза за 1:0.

"Не, не беше сън. Ама ние наистина бихме Германия", така започва "Дейли експрес".

"Чао, Джордж, ние го направихме". "Дейли мейл" акцентира на присъствието в ложата на стадиона на принц Джордж, едно от децата на Кейт Мидълтън и принц Уилям. Според таблоида малкият е донесъл късмет на Англия, независимо, че е бил като цяло равнодушен при головете и по време на химна, за разлика от неговите родители.

"Не, не сънувате", още едно заглавие от "Дейли мейл".

"Краят на прокобата", пък пише "Метро".

"Дейли стар" реагира пазарно и отбелязва още на челната си страница, че вчерашното издание е било "колекционерско" - в чест на победата.

"Отмъщението на Саутгейт", така пък "Таймс" напомня за 1996 г., когато в полуфинал на Европейското Англия загуби от Германия с дузпи, а сегашният селекционер направи грешка тогава, от която големият съперник се възползва.

Самият Саутгейт каза след срещата, че никога няма да забрави онази нощ и винаги ще го боли, но настоящият момент принадлежи на отбора му, който е започнал да пише своя история. И няма нужда да бъде свързван с миналото. Донесъл е радост на английския народ. 

Акцентът на "Гардиън" също е за "събуждане от сън в непозната нова светлина".

Преди мача имаше призиви, най-вече на страниците на "Дейли мейл", Англия да бие Германия и за да не си разваля лятото съвсем, предвид тиражирана от "Таймс" информация, че Германия искала ЕС да не допуска британци в пределите си, независимо дали са ваксинирани. Причината - многото случаи на COVID-19 от новия вариант "Делта" в Обединеното кралство.