НАП запорира парите в брой на фирмата собственик на съоръженията за дезинфекция на т .нар. Златен гьол на границата с Турция - ГКПП "Капитан Андреево". Очаква се ревизията, на която е подложена фирмата, да констатира задължения в особено голям размер. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров, съобщава БНТ. От фирмата коментираха случило се като държавен произвол.

10 са съставените актове на дружеството. Те са по наредбата за касовите апарати и за други нарушения.

"Наложени са така наречените предварителни обезпечителни мерки, по силата на които са наложени запори на всички парични потоци на фирмата на този и други пунктове. Целият кеш на фирмата бива изземван в рамките на 24 часа", обясни Бъчваров.

Проверката започна след като фирмата декларира нелогично високи касови наличности. Контролът установи, че част от касовите апарати не са свързани с приходната агенция. Часове след операцията от преди 20-ина дни нередностите с фискалните устройства бяха отстранени.

"Очаквахме да бъде представена налична една значителна сума в брой. Обаче въпреки усилията на двете страни към днешна дата, близо месец по-късно не се е случило", каза Бъчваров.

От НАП не коментираха дали се е повишил оборотът след наложения контрол. Междувременно фирмата продължава да работи. Тя разполага с част от оборота си.

"Фирмата през годините няма 1 лев неплатени данъци. Това, което в момента се случва, е някакъв държавен произвол", коментира Димитър Георгиев, който е представител на фирмата.

Ревизията ще продължи поне 3 месеца, очаква се да бъдат констатирани задължения в големи размери. От фирмата обявиха, че ще обжалват наложените санкции.