По-малко кандидати за депутати с досие от Държавна сигурност в листите за парламентарния вот на 11 юли в сравнение с изборите, които се проведоха на 4 април. Това показва новата проверка на комисията по досиетата. Тя е проверила за агентурно минало 2051 лица в листите за народни представители от общо 5107 претенденти за място в 46-ия парламент. Останалите 3056 лица не подлежат на проверка, защото са родени след средата на 1973 г. - тоест твърде са млади, за да са работили за тоталитарните служби.

И така - в 46-ото Народно събрание мерак да бъдат избрани имат 51 души с минало в ДС. През април броят им бе 87.

 
Без агенти в листите за парламентарния вот са формации като „Демократична България“, "Републиканци за България", „Национално обединение на десницата – КОД, БЗНС, БДФ“

С агенти в листите са 15 партии коалиции.

Сред тях най-много хора с досиета има в списъците на "БСП за България" - 11, следвана от другата лява коалиция - "Ляв съюз за чиста и свята република" - около бившия премиер Жан Виденов - с 8. Самият Виденов е бил агент - съдържател на явочна квартира "Дунав" към ДС в Пловдив в периода 1988-1990 г. Досието му е унищожено.

В листите на ДПС има петима души с досие. Същия е броят и в списъците с кандидати на „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ - 5. Следва "Българско лято" на Васил Божков с 4-има сътрудници на ДС.

ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!“ са с по двама кандидат-депутати с минало в тоталитарните тайни служби, показва още решението на комисията по досиетата. От последната коалиция на предишния вот оттеглиха хората с агентурно минало от изборите.

С цялото решение на комисията по досиетата и имената на кандидат-депутатите от Държавна сигурност можете да се запознаете ТУК.