Двамата вече бивши членове на ВСС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев отново са съдии.

Това стана с решение днес на съответната колегия на ВСС, след като Пленумът в четвъртък ги освободи. Те подадоха оставка заради неоъсществилия се модел на съдебна реформа, който предлагаха.

Интересно е, че въпреки почти постоянните скандали и "окопни войни", изключително рядко явление е членове на ВСС да подават оставка. Предният такъв случай бе на Галя Захарова и Капка Костова преди малко повче от 10 години - на 8 юни 2011 г. 

Тогава техните аргументи бяха напълно принципни - несъгласие с политиката, провеждана от мнозинството в тогавашния сътав на съвета. И двете бяха съдии от професионалната квота.

Днес стана ясно, че Боряна Димитрова няма да се възползва от възможността за кариерен бонус - да отстъпи на едно стъпало по-високо, отколкото е влязла във ВСС. В нейния случай това би бил апелативен съд. А кариерните бонуси бяха финално бетонирани за членовете на ВСС по предложение на ДПС с гласовете на ГЕРБ в 44-ия парламент.

Димитрова се връща като редови граждански съдия в ОС-Бургас, нищо че преди това бе председател на съда - няма как да я възстановят като председател.

Красимир Шекерджиев е върховен съдия от ВКС, където се и връща - той няма накъде да "расте".