Депутатите бетонираха днес т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), като отхвърлиха наложеното от президента вето на тази част от прясно приетите изменения в Закона за съдебната власт. Така на практика ВСС ще решава дали да изстреля по кариерната стълбица колега с "прескачане на стъпала" или не при изтичане на мандата му, при все,че е публична тайна, че последните съвети са разделени на мнозинства, определяни като "здрави сили" и на малцинства - неколцина "опозиционери".

Повторно законът бе подкрепен oт 149 народни представители. 66 бяха "против", въздържали се нямаше. Против бяха само народните представители от левицата. Единствено депутатът от БСП и член на правната комисия Крум Зарков взе отношение по ветото. Нито ГЕРБ, нито ДПС, която предложи спорните текстове, а управляващите ги подкрепиха, защитиха атакуваните от Румен Радев поправки.

Сагата с "кариерните бонуси" се точи с години, като все не може да се намери трайно решение на проблема с мотивацията на магистратите да искат да стават членове на ВСС - т.е. да напускат местоработата си за длъжност, която е мандатна. В началото на тази година ЗСВ беше изменен така, че висшите кадровици да трябва безусловно да одобрят молбите на колегите си да заемат постове след изтичането на мандата - със степен по-високи от заеманите.

Конституционният съд обаче бе сезиран за това от ВКС с мотив, че с тези бонуси на практика парламентът е иззел от компетенциите на ВСС, както и че се създава привилегия за едни магистрати спрямо други.

Междувременно дойде и предложението на ДПС в лицето на депутата и член на правната комисия Хамид Хамид, с което се допуска ВСС да решава за всеки конкретен член - да бъде ли назначен на по-висока длъжност след изтичане на мандата или не. Идеята бе прегърната от ГЕРБ и приета.

Днес Крум Зарков отново посочи, че поправката не отговаря на принципа на разделението на властите. Намекна и за саморазправа с неудобните членове на ВСС.  

"Не е тайна, че ВСС функционира на базата на ясно обособени малцинства и мнозинства. Отсега мога да кажа, че мнозинството ще расте...", заяви той.

Аргументите му не бяха възприети. И, както вече е ясно - ветото на Радев пак не мина.

То беше 23-тото подред наложено вето, като до момента има само едно непреодоляно.