Американските военни, по заповед на президента Джо Байдън, нанесоха въздушни удари по „съоръжения, използвани от подкрепяни от Иран паравоенни групировки“ близо до границата между Ирак и Сирия, предаде днес Асошиейтед прес .

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби заяви, че милициите използват съоръженията за като стартова площадка за нападения с дронове срещу американските войски в Ирак. Това е вторият път, когато администрацията на Байдън предприема военни действия в региона, от встъпването си в длъжност през януари, отбелязва агенцията.

Кърби каза, че американските военни са взели на прицел в неделя три оперативни съоръжения и складове за оръжие - две в Сирия и едно в Ирак.

Той определи въздушните удари като „отбранителни“, като каза, че са били предприети в отговор на атаки на групировките.

Иракският премиер Мустафа ал Казими осъди днес американските удари срещу проирански милиции в Ирак, като ги нарече "явно нарушение на суверенитета" на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Повтаряме, че отказваме да разглеждаме Ирак като терен за уреждане на сметки и държим на правото си да възпрепятстваме използването (на страната) като поле за агресия и битки", добави Ал Казими в комюнике, като отправи призив за "сдържаност и избягване на ескалация".