Повече от осем милиона дози ваксини са приложени в Гърция - страна с малко по-малко от 11 милиона жители, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Според официалните данни, публикувани на уебсайта emvolio.gr, броят на ваксинациите е достигнал 8 028 343 в събота, а 3 434 001 души са напълно ваксинирани. Само в събота са ваксинирани 103 090 души, въпреки горещото време.

Клуб Z напомня, че според днешни данни на българския портал coronavirus.bg, ваксините поставени у нас са 1 724 896 при население около 6,95 млн. според последните данни от 2019 г. 

В същото време експертите в южната съседка предупреждават за много вероятно разпространение на варианта „Делта“ на коронавируса, който произхожда от Индия. Елиас Мосиалос, бивш министър и професор по здравна политика в Лондонското училище по икономика каза, че е сигурно че тази мутация ще стане преобладаваща в Гърция: въпросът е колко дълго властите могат да забавят неизбежното, каза Мосиалос пред телевизия Skai.

„Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че мутацията „Делта“ ще преобладава до края на август във всички страни от ЕС и ще представлява 90% от всички нови случаи“, добави Мосиалос.

Той заяви, че тази 4-та вълна от пандемията ще засегне неваксинираните, включително деца и тези с потисната имунна система, за които приемането на ваксината няма да е достатъчно. Трета доза ваксина за тази последна категория трябва да се приложи по-скоро, отколкото по-късно, каза той и добави, че други ваксинирани хора трябва да имат малко проблеми.

Също така БНР съобщи тази сутрин, че от днес се снема вечерният час в Гърция, но се запазват редица ограничения. Очаква се днес правителството да въведе „предимства“ за ваксинираните. Търговците обаче са против въвеждане на вход само за имунизирани в ресторанти и магазини.

Преди няколко дни отпадна и носенето на маски навън.

Министърът на развитието Георгиадис обяви, че срещу сертификат за ваксиниране гърците ще имат право да посещават и мероприятия на закрито.

Голям спортен клуб от Атина обяви, че от днес продава билети само на ваксинирани фенове. Системата „само за ваксинирани“ не може да се приложи в туризма и в търговията, реагираха от Съюза на търговците.

Властите съобщават, че в последните дни са констатирали, че има нарушения по спазване на дистанция на плажа от туристите и приканват да се използват организираните плажове като гаранция за спазване на мерките.