Европа ще има нов шампион - Португалия се прости с титлата още на осминафинал след загуба от Белгия с 0:1 в Севиля. В петък, 2 юли, "червените дяволи" ще срещнат друг голям южняшки отбор - Италия.

Торган Азар вкара красив гол с прекрасен диагонален удар (и вратарска грешка на Руи Патрисио) в 42-ата минута. Това бе най-хубавият момент в мач, който излезе от скуката едва в последните десетина минути. Тогава португалците изтърваха изравняване, като при втората ситуация удариха греда.

На моменти очакваният с огромен интерес сблъсък бе и грозен, с чести нарушения и нервни изблици.

Началото бе монотонно. Португалия се справяше добре в дефанзивен план, водеше играта и имаше по-интересните атаки. Но пък и не стигна до сериозна опасност пред Тибо Куртоа.

На този фон голът на по-малкия брат на Еден Азар падна неочаквано - полувремето заслужено вървеше към край без попадения. Дял за победното попадение има Куртоа, атаката тръгна от него. Справи се с пресата на Кристиано Роналдо и прокара топката между краката му.

Малко след почивката Кевин де Бройне бе заменен заради контузия. Диого Жота пропиля голов пас на Кристиано Роналдо - не уцели вратата отблизо. 

Португалия живна в последните 20-ина минути, заигравайки рисковано, но вече нямаше избор. Рубен Диаш добре уцели топката с глава при центриране, но не затрудни Куртоа. Малко след това Рафаел Герейро тресна греда.

Тимът в червено имаше прекрасни възможности за контри, но не се възползва.

В крайна сметка Белгия продължава, Португалия си отива у дома. "Дяволите" победиха иберийците за първи път след повече от 30 години. Днес те не убедиха, че са готови за титлата, но това е валидно и за останалите фаворити в последните дни.

По-рано в неделния ден отпадна Нидерландия.