Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поле с разцъфнали лавандулови растения край село Духовец, Разградска област. Много стопани от Лудогорието отглеждат лавандула, която има широко приложение заради етеричното масло, което се извлича от цветовете на растението.

Страната ни е световен лидер с производство 100 тона лавандулово масло на година.

Площите с лавандула в страната нарастват - миналата година са рекултивирани 16 хил. хектара. В последно време обаче в България има свръхпроизводство и това води до спад на изкупните цени. Над 100 т. неизкупено масло залежава в складовете от миналата година. Проблемите и с добива на лавандула стават подобни като при розопроизводителите.

Приложенията на растението са разнообразни.

Най-популярното е в етеричното масло, което се извлича от цветовете на лавандулата и се изполма много в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Лавандуловият цвят е и инсектицидно средство, чудесна замества нафталина, за да прогонва молци.

Тя е и ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10 – 18 кг мед.

Използва се и като подправка.

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.