„Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат, или не, са форма на саботаж на изборния процес.“

Това заяви за БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Преди дни той отговори утвърдително на въпрос дали може да се очаква саботаж на изборите.

Надявам се това да не се случи, или ако се случи, да не е в степен, която затруднява изборния процес, обясни той днес още по темата за саботажа.

"Има признаци, че политическото напрежение в страната се пренася в изборната администрация", предупреди Томов.

Запитан дали смята, че някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители, той отговори утвърдително - "да, определено така смятам". Томов добави, че затова и изразил своите опасения. На уточнение какво е съотношението в Централната избирателна комисия, той отговори „такова, че е възможно да се блокират важни решения на ЦИК, или най-малкото да се вземат със закъснение“.

"Комисията взема решенията си с квалифицирано мнозинство, става въпрос едно малцинство да блокира решения. Има процедура това да бъде преодоляно, но е по-бавна", разясни той.

Според Томов около трудностите за машинния вот се е създало "донякъде фалшиво обществено напрежение". Ако има хора, които срещат проблеми, тези проблеми са основно психологически. На устройството се гласува лесно и бързо. Малко са хората, които биха изпитали съществени затруднения, добави той.

"Не виждам технически проблем с вота. Проблемът може да възникне, ако големи маси избиратели се струпат в края на изборния ден. Друг начин да не гласуват хората поради липса на време мисля, че няма", каза още говорителят на ЦИК.

Изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат готови навреме, увери Томов.

През идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще бъдат в България, буквално в бизките два-три дни.

"Мисля, че бяха преодолени проблемите ни със "Сиела" и сега сътрудничеството ни с тях е добро. С "Информационно обслужване" също е традиционно добро", каза говорителят на ЦИК.

В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на Централната избирателна комисия, а след това и на страниците на районните избирателни комисии.

Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер - по три за всеки район.

„Така че в последния етап на кампанията ще има доста възможности хората, които изпитват притеснения, да се запознаят с това как се гласува машинно“, посочи Томов.

За изборите за Народно събрание ще се гласува със същия софтуер, който беше и за 4 април, каза пак в неделя пред БНТ зам.-председателката на ЦИК Росица Матева.

"Снощи утвърдихме бюлетината за чужбина, тъй като там няма преференции, заради невъзможността за промяна на софтуера ще остане един запис отгоре на бюлетината вдясно - преференции и предпочитания, няма да има кръгчетата, защото това не е въпрос на софтуера", обясни тя.

Ще може да се сравнява хеш кодът, който е създаден и одитиран за изборите на 4 април. Този хеш код ще бъде същият за всяка машина и в страната, и в чужбина, и ще се съдържа на всеки разпечатан нулев или окончателен протокол с резултатите, както и на всяка разписка, с която избирателят след като е гласувал, вижда направения избор.