Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи бе открит мъртъв в затворническата си килия, след като вчера испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

75-годишният американец бе издирван за данъчни измами в родината си.

По информация на в. "Паис" той е бил открит мъртъв в килията си в затвора в Барселона. Правоохранителните органи на Каталуня са предприели разследване по случая. Засега всичко сочи, че Макафи се е самоубил.

Бизнесменът беше арестуван през октомври 2020 г. на летището в Барселона и поставен в предварителния арест.

Според американски прокурори Макафи е пропуснал да декларира милиони долари приходи, а също е укрил от данъчните недвижимо имущество, кола и яхта, като ги е записал на името на други хора. Той беше издирван с международна заповед за арест.

Българин си го спомня: Не ме взе на работа, смяташе ме за съветски агент

Макафи бе особен човек, разказва българският компютърен специалист Веселин Бончев, цитиран от Асошиейтед прес.

Бончев си спомня как преди години, по време на разпадането на Съветския съюз, е писал на Макафи и го е попитал за почасова работа, която да му позволи да работи по научна дисертация в САЩ.

Американецът му отговорил в писмо, че го смята за съветски агент и не може да работи с него.

"Това е много странен начин да откажеш на човек, който търси работа", заявява Бончев.

Двамата се срещат по-късно в САЩ на годишна конференция, посветена на борбата с компютърните вируси.

"Не мисля, че бе типичен американец. Той бе просто странен", смята Бончев, който сега е изследовател в Българската академия на науките.

Според българския компютърен специалист славата на Макафи идва от това, че е предложил първия всеохбватен скенер за вируси. Преди това учените са търсели вирус по вирус и не са можели да сканират всички с една операция. Но по онова време е имало едва дузина компютърни вируси.

"Технологично погледнато в този скенер нямаше нищо изключително. Просто общата идея бе добра. Не изпълнението", добавя Бончев.