Испания записа най-убедителната победа в груповата фаза на Евро 2020 - 5:0 срещу Словакия в един от последните мачове от група Е. В предишните два двубоя "Ла Роха" изпитваше трудности да вкара, но днес изля гнева си над словаците на стадиона в Севиля.

На осминафинал тимът ще играе срещу Хърватия в понеделник в Копенхаген.

Другият тим от гр. Е в елиминациите е Швеция (победител в групата), който надви Полша в страхотен сблъсък в Санкт Петербург - 3:2. Скандинавците поведоха с 2:0, но подцениха опасността и Роберт Левандовски ги наказа с два гола. В края скандинавците удържаха щурма на опонента си, нещо повече - взеха победата в добавеното време.

"Тре крунур" ще срещнат някой от заелите третите места отбори, които продължават напред. Преди попадението им за 3:2 победител в квартета беше Испания и всичко изглеждаше различно. Така от най-скучна в предишните дни, тази група завърши зрелищно и драматично. Днес паднаха 10 гола.

Третият Словакия отпада, тъй като има само 3 т. и много лоша голова разлика - 2:7. "Дружина полска" късно показа на какво е способна и си остана четвърта с 1 т. Швеция е №1 със 7 т., а Испания събра 5. 

Словакия - Испания 0:5

От този момент иберийците отново са сред фаворитите за титлата, независимо че първото препятствие във втората фаза е Хърватия.

Испания обсади Словакия от първите минути и в 9-ата получи дузпа след разглеждане на ВАР. Алваро Мората обаче отново не сполучи - вратарят Мартин Дубравка изби топката. Това е втора дузпа, която "Ла Роха" не вкарва на шампионата. И шеста от девет в историята на Европейските първенства.

А Дубравка едва ли е предполагал, че съдбата рязко ще му обърне гръб. В 30-ата той си вкара куриозен автогол, като не успя да се намеси при не толкова трудна ситуация. В добавеното време на първата част направи нова грешка и Емерик Лапорт заби първото си попадение за Испания. 

По-рано тази година защитникът получи разрешение от ФИФА да смени френския с испанския екип. А Словакия беше в нокдаун, който стана нокаут след почивката.

Пабло Сарабия се разписа в 56-ата, Феран Торес прибави още едно попадение в 67-ата, а Словакия инкасира още един автогол - чрез Куцка в 71-ата.

Швеция - Полша 3:2

Емил Форсберг откри още във 2-ата минута, а това е един от най-бързите голове в историята на Европейските първенства. В 17-ата се стигна до нещо рядко виждано. Роберт Левандовски удари два пъти напречната греда с два последователни удара с глава след корнер!

И ако при първия имаше малшанс, трудно е да се повярва, че не успя от втория на два метра от голлинията.

Интересни ситуации имаше и пред двете врати, двубоят бе динамичен и открит.

В 59-ата шведите направиха хубава атака и Емил Форсберг удвои.

Тук Левандовски показа защо е един от най-добрите в света. Още в 61-ата той овладя топката отляво на атаката и с прекрасен прехвърлящ удар я прати горния ляв ъгъл на рамката - никакъв шанс за Робин Олсен.

Полша си върна силите и увереността. В 84-ата Лева бе оставен учудващо непокрит в близост до вратата и този път не сбърка - 2:2. В този момент от победители в групата скандинавците станаха втори. Но първото, което мислеха в тези минути, бе как да оцелеят.

Успяха, че и спечелиха. В добавеното време се възползваха от хазартната игра на Полша и ликуваха с попадение на Виктор Клаесон (горе).