Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Доклад за отпускане на 300 000 лв от бюджета на столицата внася утре кметицата на София Йорданка Фандъкова - за ремонт на старинни църкви, други храмове и читалище.

Основният фокус и най-големият дял от средствата ще отидат за три старинни църкви. 

Първа е ранносредновековната "Св. Николай Мирликийски-Чудотворец" срещу Софийската митрополия в центъра. Тя е била обновявана през Възраждането, но унищожена напълно по време на бомбардировките в София. Днешната църква е изградена през 50-те години. Има остатъци от основите на средновековния храм. 70 хил. лв. ще отидат за конструктивно укрепване.

Храмът "Свети пророк Илия" в Княжево пък, построен през 1888 г., се нуждае от възстановяване на пострадалите от вода стени и създаването на дренажни и канализационни инсталации за 55 хил лв. 

Църквата „Света Богородица – Живоприемний източник“ в Подуене е била построена 7 години по-рано, когато кварталът е все още отделно село от София. Дело е на слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, живописта вътре е дело на Иван Допспевски, син  на Димитър Зограф. Църквата има нужда от 60 хил. лв. за ремонт по външната част.

Предвиждат се и 50 хил. лв. за нов православен храм в район "Изгрев", какъвто местните отдавна искали според кметицата. Отделят се и 15 хил- лв. за спешен ремонт на покрива и фасадата на Централната софийски синагога.

50 хил. лв. отиват и за Образцово народно читалище „Антон Страшимиров-1926“, в което се намира емблематичното кино „Влайкова“. То не е просто историческа знакова сграда, а активно читалище, в което се преподават уроци по музика, пеене, езици, театрални школи, танци и актьорско майсторство. Наскоро с дарителска кампания бе закупена техника за 73 хил. лв.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.