Три отбора от група D на Евро 2020 продължават на осминафиналите - Англия, Хърватия и Чехия, в този ред, според подредбата в класирането.

"Трите лъва" записаха нова пестелива победа - 1:0 над Чехия на "Уембли", с което изкачиха първото място със 7 т.

А на "Хемпдън парк" в Глазгоу световните вицешампиони направиха логичното - биха Шотландия с 3:1. Ще се запомни голът на Лука Модрич за 2:1 след почивката. Така "ватрените" изпревариха чехите по голова разлика (повече отбелязани попадения), като двата състава имат по 4 т.

Англия очаква втория в гр. F, който може да е Франция, Германия или Португалия. На теория и Унгария има шанс. Останалите отбори от D също не знаят съперниците си още, ще ги научат в сряда, когато приключва груповата фаза. 

Чехия - Англия 0:1

За първи път в историята на Европейските първенства отбор печели група с два отбелязани гола от три мача. И те са дело на един човек - Рахим Стърлинг. 

Домакините стартираха отлично и Стърлинг удари греда, изведен отляво. Малко след това откри - в 12-ата минута, асистиран от Джак Грийлиш, който най-сетне получи шанс като титуляр.

Хари Кейн пропусна сам срещу чешкия вратар, някак успял да парира удара му с една ръка.

Нататък Англия намали темпото и влезе в познатата сивота. Чехия не оказа сериозна съпротива, може би си правеше сметка за второто място, което осигурява осминафинал с по-лек съперник (отколкото са изредените във френската група). Този сценарий обаче се провали.

Островитяните не можеха да разчитат на Бен Чилуел и Мейсън Маунт, които са карантинирани за седмица, тъй като имаха контакт със заразения с COVID-19 Били Гилмор след мача с Шотландия. Доста странна приумица, при условие, че тестовете им са отрицателни. 

Хърватия - Шотландия 3:1

Хърватите провалиха чешкия сценарий (ако въобще е имало такъв), защото реализираха трето попадение. Никола Влашич им даде аванс в 17-ата. Не успяха обаче да удвоят и в края на полувремето видяха как Калъм Макгрегър изравнява след грешка в защитата им.

В 62-ата Лука Модрич прониза шотландската врата с много красив удар с външен фалц пред наказателното поле. Закономерен развой - отборът с доста повече футболни достойнства, самочувствие и опит взе своето.

И го узакони в 77-ата, когато Иван Перишич, подал за първия гол, бе точен с глава.

"Ватрените" чакат втория в група Е, където са Швеция, Словакия, Испания и Полша. За Чехия сметките са по-сложни.

Програмата за сряда, 23 юни

Група Е: Словакия - Испания, 19:00 ч. (Севиля), БНТ 1

Група Е: Швеция - Полша, 19:00 ч. (Санкт Петербург), "Диема"

Група F: Германия - Унгария, 22:00 ч. (Мюнхен), БНТ 1

Група F: Португалия - Франция, 22:00 ч. (Будапеща), Нова тв