Английските национали Мейсън Маунт и Бен Чилуел ще пропуснат мача с Чехия тази вечер на Евро 2020. Двамата са карантинирани, според протоколите срещу COVID-19 на УЕФА и британското правителство, независимо че тестовете им са отрицателни.

Причината за мярката е близкият контакт, който са имали с Били Гилмор от тима на Шотландия след двубоя между двата тима на "Уембли" (0:0). Вчера стана ясно, че халфът е дал положителен тест. Тримата са съотборници в "Челси", а след последния съдийски сигнал се прегърнаха и разговаряха на терена. Оттам са и последствията за англичаните.

Маунт и Чилуел ще останат под карантина до 28 юни и се очертава да пропуснат двубоя на "Трите лъва" от осминафиналите. Англия със сигурност се класира за следващата фаза и това стана ясно снощи. В най-лошия случай тимът може да завърши на трето място в групата, но има четири точки, а два от третите - Украйна и Финландия, са с по три. Четири от шестте трети отиват във втората фаза. 

Тази вечер ще стане ясно как ще се подредят отборите в гр. D, където са още Чехия, Хърватия и Шотландия. 

Футболната асоциация на Англия обяви, че Чилуел и Мауент са изолирани в базата на селекцията, тренират сами, сами се хранят и т.н.

Мярката предизвика остра реакция от страна на фенове и анализатори. Най-критични в коментарите си са бившите национали Гари Невил и Гари Линекер.

"Смехотворно. Просто ги тествайте", написа Линекер в социалните мрежи.

А селекционерът на Хърватия Златко Далич заяви, че в тима му се притесняват от последствия заради положителния тест на Били Гилмор, но ще изиграят мача и са решени да го спечелят.

"Има напрежение във всички нас заради цялата тази ситуация, заяви треньорът на брифинг. - На всеки трети ден ни взимат проби. Това е психологическа тежест и несигурност. Има страх, че някой може да даде положителна проба и всички ще трябва да се изолираме. Дано никой друг да не е заразен, дано е изолиран случай. Притесняваме се, но трябва да изиграем мача. И не просто да го изиграем, а да вземем трите точки. Не очаквам някой да ми каже, че не иска да излезе на терена. Въпреки че всички се страхуваме. Такива са времената, в които живеем."

Хърватия, както и Шотландия, преследва задължителна победа. Равенство ще изхвърли и двата тима, тъй като имат по една точка. Победата ще е със значението на класиране на осминафинал.