Служебното правителство има конкретни задължения според Конституцията и се опитва да бъде близо до хората, то не се занимава с предизборна реторика като тази за разпити, репресии и „изчегъртване“.

Така служебният премиер Стефан Янев реагира на обвиненията, идващи от ГЕРБ предимно, но и от гравитиращи около тях субекти като шефа на федерацията по ММА, че кабинетът действал реваншистки. Припомняме, че от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще се жалват в ЦИК как правителството участвало в предизборната кампания. 

„Не мога да коментирам кой какво е казал, не бих казал, че имам време да следя медийната среда. По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм, мисля че сме отговаряли многократно на тези неща – служебният кабинет знаете какви са му правомощията. Опитваме се да бъдем близо до хората, да влизам в чисто предизборна полемика кой кога и къде ще бъде разпитван е несериозно“, категоричен беше той.

По отношение на разследването на авиокатастрофата с МиГ-29 над Черно море, Стефан Янев посочи, че то върви в две посоки и при намирането на конкретни факти и данни, те ще бъдат оповестени.

Отнесеният от буря път в Лом не е ремонтиран от 1937 г.

Янев посети Лом, където цял път бе отнесен след буря преди няколко дни, имаше наводнения и материални щети. Оказа се, че въпросният път, чиято настилка буквално бе отнесена от водата, е изграден и ремонтиран последно през 1937 г. Той е част от републиканската пътна мрежа, имало е и засегнати общински пътища от бедствието, става ясно от думите на премиера. И пое ангажимент общината да бъде помогната чрез Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Участъците от републиканската пътна мрежа ще бъдат ремонтирани от Агенция "Пътна инфраструктура".

Лом все още няма работещ воден цикъл, няма и пречиствателна станция.

„Ситуацията не е само патова, но може да се характеризира като омагьосан кръг. Преди близо 20 г. е имало проект за пречиствателна станция, който не е реализиран. Сега дори и кметът да има пари за канализация, не може да я прави, защото няма пречиствателна станция. Така град на брега на Дунава без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура“, обясни премиерът.

Той е поставил задача за решаване на този проблем, но призна, че това няма как да стане бързо.