Общински съветници от "Демократична България" сезираха главната прокуратура и още три институции за злоупотреби на най-новия зам.-кмет на София - Мирослав Боршош - по времето му като изпълнителен директор на НДК.

Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев са подали сигнал до главния прокурор, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), ГД "Национална полиция" и Министерството на културата. Според тях още с встъпването си в длъжност през 2014 г. Боршош е започнал да злоупотребява с бюджета на НДК, който тогава е имал 9 млн. лв. резерв.

"Смятаме, че следва да бъде направена обективна и всестранна проверка за това дали Боршош е управлявал средствата на НДК по нецелесъобразен начин, дали е последвала вреда за дружеството, дали е налице неполагане на достатъчно грижи от страна на длъжностното лице за ръководеното, стопанисването или запазването на повереното му имущество. Налице ли е престъпен резултат, състоящ се в значителни материални щети за НДК", пише в сигнала.

Въпросният резерв се изхарчва бързо за ремонти, разширяване на щата и хонорари. Броят служители достига близо 400 души, три пъти повече от цялото културно министерство. Фонд работна заплата се увеличава със 100 000 лв. Самият Боршош изхарчва 23 000 лв. за сметки в заведения у нас и зад граница, луксозен куфар и скъп смартфон, разходи, които не минават одобрение от Съвета на директорите. 

В добавка, Боршош е имал и бизнес отношения със санкционирания по закона "Магнитски" Делян Пеевски - като издател на "Новинар" и сайта "Всеки ден" той два пъти е продавал своя бизнес на медийната група на бившия депутат от ДПС. Бил е и в съдружия с Мартин Радославов, издател на кафявия сайт "Блиц", също считан за част от медийното обкръжение на Пеевски, добавят общинските съветници.

Като доказателства те прилагат всички решения на Съвета на директорите на НДК в мандата на Боршош като изпълнителен директор. Според тях той трябва да се оттегли и от поста зам.-кмет на София.

Боршош бе съден и оправдан за управлението на НДК

През 2017 г. Мирослав Боршош бе обвинен за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост. Мнозина видяха в атаката срещу него разчистване на сметки между кланове в ГЕРБ. Противниковият се смяташе на тогавашната министърка на европредседателството Лиляна Павлова. Именно Павлова уволни директора на НДК през юни 2017 г., точно преди да му се стовари и прокуратурата.

Министърката тогава обяви пред БНТ, че се е наложило "да предотвратя Мирослав Боршош да не сключи незаконосъобразни договори". На разпит в прокуратурата бе викан и тогавашният вицепремиер Томислав Дончев, който пък каза, че изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, по който "рядко се извършва за едно търговско дружество".

Едно съвпадение има между обвиненията на ДБ сега и прокуратурата тогава - за лизинга на автомобили "Лексус".

В крайна сметка Боршош бе оправдан по всички обвинения - нараснали до общо 5. Но колегата му - бившият изпълнителен директор Валентин Кръстев - бе признат за виновен за принуда над двама служители, които е натискал да занижат оценката на „Главболгарстрой“ в тръжна процедура за ремонт на Двореца и да завишат тази на „Галчев инженеринг“. Кръстев получи три години условно.