Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайската народна република на практира срина цените на основните световни суровини с едно-единствено действие от вчера и днес. Пекин реши да освободи огромни количества от мед, алуминий и цинк от своите национални резерви, за да стимулира предлагането и да овладее подскачащите с невиждани темпове цени през последните месеци. 

Информацията за крачката на китайците моментално се отрази на световните пазари, като към момента цената по фючърсите и на медта, и на алуминия, както и на паладия и платината падат стремглаво надолу. 

Дали Китай ще успее да запази тези стойности или тенденцията ще остане след 2-3 месеца, когато резервите, пуснати на пазара, ще бъдат изчерпани предстои да видим. 

Всъщност официалното име на агенцията е Национална администрация по храните и стратегическите резерви и като всяка такава самоуважаваща се китайска организация, тя е обвита в мъгла и мистерия. По документи тя е отделно звено на държавния плановик - Националната комисия за развитие и реформи. Целта на създаването й е да гарантира, че критични за дейността на цялата страна суровини ще бъдат налични, дори при тежки проблеми в доставките. 

Фактите в света са ясни - Китай е най-големият потребител на метали и от действията му зависи огромна част от пазара. Това, което е неясно е всъщност какви са резервите на Агенцията и колко пъти всъщност още може да бъде повторена операцията, така че Пекин да запази и стабилен резерв и да влияе на цените. 

Припомняме, че пандемията донесе освен всичко друго и брутален скок в цените на основните суровини, като само медта поскъпна повече от 100% за последната една година, алуминият и цинкът са на връхните си стойности от поне десетилетие. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.