България триумфира за втори път в Европейската златна лига. На финала момичетата на Иван Петков сразиха Хърватия с 3:1 (22:25, 25:22, 25:17, 25:20) в русенската зала „ОЗК арена“. Предишната титла бе спечелена през 2018 г.

С успеха нашите ще участват на Чалъндж турнира догодина, който ще даде възможност за връщане във Волейболната лига на нациите.

Нашите за първи път загубиха гейм в тазгодишния турнир - първият. Хърватките стартираха уверено и резултатът се движеше точка за точка. След това България взе нещата в ръцете си и започна да мачка съперника. Резултатът набъбна до 9:6, увеличи се до 14:8, за да се стигне и до най-голямата разлика при 17:8.

По нищо не личеше, че е възможен обрат. Но когато нашите постигнаха 20-ата си точка, последва отпускане. Хърватия изравни при 22:22. А при 22:23 нашите не успяха да изравнят след видеочалъндж. Това доведе до загубване на гейма.

Втората част започна с превъзходство на нашите. Разликата бързо започна да се покачва, стигайки до 12:5. Отлична серия от сервиз направи капитанката Елица Василева. Хърватия отново започна да стопява резултата. И обратът изведнъж отново стана възможен - 14:17, след седем поредни точки на гостенките.

Дойде време и момичетата на Иван Петков да покажат, че са способни да проявяват характер. Нашите „натиснаха педалите“ и резултатът стана 20:18. Въпреки че допуснаха изравняване при 20:20, българките добиха увереност и повече не се пропукаха. Макар и излишно драматично, изравняването в геймовете дойде при 25:22.

Нашите дадоха преднина на Хърватия в третата част. Съперникът поведе с 3:1, за да последват безответни български точки и 6:3.  След равностойни минути и „точка за точка“, българките отново увеличиха оборотите и поведоха с 21:13. Грешките от първия гейм изглеждаха забравени и третата част завърши 25:17.

Четвъртият гейм започна предпазлизо. Първият пробив беше наш при 8:6, но изравняването бързо дойде - 8:8. След изключително завързани разигравания България започна щурма към трофея. Четири поредни точки доведоха до 13:9. Разликата продължи да расте до 16:10 с блокади на Елица Василева и Нася Димитрова.

В този момент Хърватия вдигна глава с четири поредни точки. Гергана Димитрова с мощен диагонален удар спря серията - 17:14. В инфарктните минути либерото Жана Тодорова също беше като стена за хърватските атаки. Играта на нерви обаче не беше свършила. Хърватия отвърна на удара с 2 точки, но същото веднага стори и България, повеждайки с 22:17. Златните медали дойдоха при резултат 25:20.

Мисията е изпълнена, сега наред за селекцията на Петков е Европейското първенство.

Снощи реализатор №1 за България бе Емилия Димитрова с 19 точки, Елица Василева добави 15 за успеха.

Жана Тодорова беше определена за най-полезния играч на турнира.