Италия се класира на осминафиналите на Евро 2020 с пълен актив и без допуснат гол в група А - 9 точки и 7:0. Второто място е за Уелс, третото за Швейцария, а четвъртото за Турция, тимът на която записа нула.

В последните мачове в групата "адзурите" биха "драконите" с 1:0, а швейцарците се справиха с южните ни съседи - 3:1.

Така Уелс запази второто място, благодарение на голова разлика. Тимът от Острова и алпийците събраха по 4 точки, като прекият им двубой завърши 1:1. Головото съотношение на Гарет Бейл и компания обаче е 3:2, а на техните съперници - 4:5.

Швейцария също има шанс за стигне до елиминациите. Според регламента на първенството към 12-те отбора, победители в групите и техните подгласници, се присъединяват четири от шестте, заели третите места.

Италия - Уелс 1:0

Само загуба можеше да лиши "скуадрата" от първото място. И независимо, че Роберто Манчини направи цели осем промени в титулярния си състав, играчите му доминираха.

Матео Песина отбеляза в 39-ата минута, а първото полувреме бе постно и за двата тима. 

Малко след почивката Бернардески уцели греда от свободен удар. В 56-ата амбициите на Уелс за нещо повече от двубоя се изпариха, тъй като Итън Ампаду получи директен червен картон за нарушение.

Задачата на британците се сведе най-вече до това да не загубят с повече голове и същевременно да се надяват Швейцария да не разгроми Турция.  "Часовникарите" вече водеха с 2:0 срещу "полумесеците".

Напористият Белоти направи още опити да отбележи, но не сполучи и резултатът в Рим остана непроменен. Италия чака на осминафинал Украйна или Австрия.

Швейцария - Турция 3:1

Швейцарците най-сетне впечатлиха. А турците си тръгват безславно. Двубоят в Баку бе наситен с голови положения и интересни атаки.

Сеферович и Шакири осигуриха преднина на тима на Владимир Петкович в 6-ата и 26-ата минута - и двамата с чудесни удари извън наказателното поле.

В 62-ата Кахведжи намали и даде плаха надежда на турците, но Шакири бързо ги върна в реалността в 68-ата.

В понеделник, 21 юни, ще има развръзка в още две групи:

Група С: Северна Македония - Нидерландия, 19:00 ч. (Амстердам), "Диема"

Група С: Украйна - Австрия, 19:00 ч. (Букурещ), БНТ 1

Група В: Русия - Дания, 22:00 ч. (Копенхаген), БНТ 1

Група В: Финландия - Белгия, 22:00 ч. (Санкт Петербург), "Диема"