Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германският институт за икономически изследвания „Ифо“ (Ifo) предупреди днес, че вариантът Делта на коронавируса може потенциално да окаже сериозно въздействие върху икономиката, тъй като броят на случаите може да нарасне отново, предаде ДПА.

„Вариантът Делта е сериозна опасност за германската икономика“, заяви ръководителят на „Ифо“ Клеменс Фуест в интервю за новинарския портал Те-онлайн (T-online).

Не всичко ще бъде загубено, ако инфекциите се увеличат отново заради варианта, но икономическото възстановяване ще бъде възпрепятствано, особено отраслите, които са силно засегнати от пандемията, а именно пътуванията, ресторантите и търговията на дребно, отбелязва ДПА.

„В такъв случай бихме били изправени пред тежка есен“, алармира Фуест.

В Германия делът на случаите с Делта почти се е удвоил през първата седмица на юни до 6 процента, по данни на института „Роберт Кох“ за контрол на заболяванията.

Във Великобритания вариантът взе връх, въпреки че ваксинационната кампания там бе по-бърза, отколкото в Германия.

Фуест заяви, че според него кризата все още не е приключила.

Без пандемията икономиката щеше да нарасне през последната година и половина, но „вместо това натрупахме планина от дълг за това време“, каза той.

„Ще усещаме последиците от кризата дълго време“, добави той.

Неотдавна икономистите от Ифо намалиха прогнозите си за растежа на германската икономика до 3,3 процента, като се позоваха на проблеми във веригата на доставки, засягащи електронните чипове от Китай, които са от ключово значение за автомобилната индустрия.

Ифо е изчислил, че нивата отпреди кризата могат да бъдат достигнати в началото на идната година.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.