"Възгласите "Бият Паниковски" няма да минат."

Това коментира правосъдният министър Янаки Стоилов по повод реакции и контраобвинения от предишните управляващи от ГЕРБ към действия и решения на служебното правителство, които били предизборна агитация.

„Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат“, каза Стоилов в събота по бТВ.

Според него в предстоящия доклад на ЕК за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

Оставките във Висшия съдебен съвет

„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото този проект започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо."

Това беше неговият коментир по повод оставките от вчера на двама от членовете на ВСС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев заради проекта за реформа на съдебната карта на България, който срещна съпротива от различни страни.

Според Стоилов правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт.

„Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получаватрезултат“, добави той.

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева"

Правосъдният министър коментира и направената от него рокада в Агенцията по вписванията - като той върна на поста ѝ Даниела Митева, която е заемала този пост до 2009 г., но тогава е била уволнена.

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията. Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава от вътре дейността на Агенцията“, обясни той избора си.

Предишната директорка на агенцията Габриела Козарева е била уволнена заради редица констатирани нарушения. Последно името ѝ влезе в публичното пространство заради отказите за регистрация на новите ръководства на болниците "Лозенец" и "Александровска".

Още при встъпването си в длъжност Стоилов е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието.

„В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, посочи той.

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна", каза той.

Стоилов даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

„Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. ин хаус изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, обясни той.

Изпразването от съдържание на правосъдното министерство

„Допреди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет“, смята Стоилов.

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много пошироко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.