България и Румъния ще получат от 1 юли достъп само за четене до Визовата информационна система – базата данни, свързваща граничните охрани по външните граници на ЕС с консулствата на страните членки по света.

Такова решение прие днес Европейската комисия.

Този вид достъп означава, че България и Румъния ще имат достъп до съществуващата в Системата информация, но няма да могат да вкарват нова. Положителното решение е взето, тъй като двете държави са извършири успешно серия технически изпитания, които се изискват за свързване с ВИС.

Така българската и румънската гранични охрани ще могат да виждат историята на визите на кандидатите. Това ще ги улесни да удостоверят валидността и автентичността на шенгенските визи, издадени от други страни членки на ЕС. По този начин би трябвало по-лесно да де презотвратяват измами и да се води борба срещу тежките престапления и тероризма. В резултат ще бъде засилена сигурността в целия Европейски съюз.

Достъпът, позволяващ проверка на данните във ВИС, ще бъде необходим на властите в София и Букурещ да управляват Системата за влизане/излизане, която се очаква да започне да действа през първата половина на 2022 г.

Пълен достъп за двете държави до ВИС ще бъде възможен тогава, когато те бъдат напълно интегрирани в Шенгенското пространство.

По-рано този месец Комисията отново призова Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки, за да могтат България и Румъния да станат част от тази зона без вътрешни граници межу отделните страни.