Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България и Румъния ще получат от 1 юли достъп само за четене до Визовата информационна система – базата данни, свързваща граничните охрани по външните граници на ЕС с консулствата на страните членки по света.

Такова решение прие днес Европейската комисия.

Този вид достъп означава, че България и Румъния ще имат достъп до съществуващата в Системата информация, но няма да могат да вкарват нова. Положителното решение е взето, тъй като двете държави са извършири успешно серия технически изпитания, които се изискват за свързване с ВИС.

Така българската и румънската гранични охрани ще могат да виждат историята на визите на кандидатите. Това ще ги улесни да удостоверят валидността и автентичността на шенгенските визи, издадени от други страни членки на ЕС. По този начин би трябвало по-лесно да де презотвратяват измами и да се води борба срещу тежките престапления и тероризма. В резултат ще бъде засилена сигурността в целия Европейски съюз.

Достъпът, позволяващ проверка на данните във ВИС, ще бъде необходим на властите в София и Букурещ да управляват Системата за влизане/излизане, която се очаква да започне да действа през първата половина на 2022 г.

Пълен достъп за двете държави до ВИС ще бъде възможен тогава, когато те бъдат напълно интегрирани в Шенгенското пространство.

По-рано този месец Комисията отново призова Съвета на ЕС да предприеме необходимите стъпки, за да могтат България и Румъния да станат част от тази зона без вътрешни граници межу отделните страни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.