188 млн. евро. Толкова са преките чужди инвестиции в България към месец април, показва последната сметна на Българската народна банка. Сравнението е негативно - през същия период на миналата година средствата бяха в размер на над 500 млн. евро. Все пак обаче това е и двойно учеличение спрямо месец март. 

И ако това звучи сравнително добре на фона на пандемията, то трябва да се знае, че огромна част от тези средства са под формата на реинвестирана печалба или казано по-просто - същестуващите вече инвеститори (с над 50% собственост на чужда компания) връщат обратно печалбата си тук. Тоест - нов наплив от свежи капитали почти няма. Общата сума на тези капитали за четирите първи месеца на тази година е почти 590 млн. евро. 

Тежко е положението обаче по перата "дялов капитал" и "дългови инструменти", където стойностите са отрицателни. Това ще рече, че не просто не се правят нови качествени инвестиции, а и че някои от чуждите фирми на практика са решили да изоставят вече направени инвестиции и връщат средства към компаниите-майки. 

Трябва да се отбележи, че статистиката е предварителна и подлежи на ревизия. Традиционно тя ще подобри положението на хартия поне малко, но едва ли ще промени ясната тенденция. 

Номинално най-много преки инвестиции за януари-април на тази година има от Нидерландия - 218 млн. евро, Франция - 146 млн. евро.