Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иранците ще гласуват днес на президентски избори, на които се очаква изключително ниска избирателна активност, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. Досегашният ирански президент Хасан Рохани призова сънародниците си да бъдат активни и да гласуват.

Иранците ще могат да упражнят правото си на глас в 67 хиляди избирателни пункта, организирани на открито заради пандемията от коронавируса. Ще се спазват правилата за социална дистанция и ще се носят маски. Гласоподавателите бяха призовани да си носят химикалки.

С най-големи шансове за победа са кандидатът на консерваторите и ръководител на съдебната власт Ебрахим Раиси и представителят на умереното движение в иранската политика и бивш ръководител на иранската централна банка Абдолнасер Хемати.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей също отправи призив към иранците да гласуват масово, като изтъкна, че високата избирателна активност ще предотврати оказването на чуждестранен натиск върху ислямската република.

От социологически проучвания става ясно, че избирателната активност вероятно ще е около 41 процента - значително по-ниска от тази на последните избори. Това се обяснява с недоволството на много иранци от дисквалифицирането от надпреварата на някои видни умерени кандидати, на недоволството от тежката икономическа ситуация, лошото управление, корупцията и репресиите срещу демонстрациите през 2019 година.

Макар правомощията на иранския президент да са ограничени, той ръководи гражданския клон на управлението, определя вътрешната политика, което е много отговорна задача, особено, като се има предвид, че срещу Иран от години действат сериозни американски санкции. Президентът дава тон и на отношенията с международната общност, въпреки че последната дума по всички държавни въпроси е на върховния лидер.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.