„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли - с подкрепа от по 21 на сто към настоящия момент. 

Третата позиция е за БСП - 15,9 на сто.

Близки са резултатите към момента на ДБ  - 12,1 на сто, и ДПС - 11,9 на сто, но изследването не отчита електоралните нагласи към момента на гласуващите в чужбина.

"Изправи се? Мутри вън!" също влиза в НС, но съдбата на "Българските патриоти" остава неясна - позицията им е около, но не над бариерата от 4% вот за участие в следващия парламент.

Сред другите партии са формацията около Жан Виденов, партията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и др.

 

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР).

Една от интригите на предстоящите парламентарни избори е за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди, отбелязват от агенцията.

Вчера "Медиана" публикува изследване, според което партията на Слави Трифонов е първа политическа сила. В края на миналата седмица "Алфа рисърч" отчете преднина от 2 на сто, но за ГЕРБ.

От „Галъп“ отбелязват и че теренът на изследването (3-11 юни) е след обявяване на санкциите от САЩ по закона „Магнитски“, като само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали т.нар. протестни партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва „Галъп“.

Трети въпрос с неясен отговор е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места.

Четвъртото питане - какво става около бариерата. Най-големи шансове да я преминат засега изглежда, че имат т. нар. патриоти (подобна изглеждаше и ситуацията на предните предсрочни избори на 4 април в социологическите изследвания преди вота, но в крайна сметка нито ВМРО, нито коалицията НФСБ-"Воля" успяха да влязат в НС. Сега промяната е, че трите формации са обединени, но това не увеличава чувствително процентите им).

„Галъп“ отбелязва, че в началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така: 

58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% – че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“, сочат данните от изследването.

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю „лице в лице“ с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. Проучването е по поръчка на БНР.