Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и официална делегация от страната ще пристигнат в София утре. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в началото на правителственото заседание днес.

"Ще проведем разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика, в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народи", каза премиерът, като допълни, че подробности по програмата на официалната визита ще бъдат обявени по-късно. 

По думите на Янев въпросите, които ще бъдат поставени, са от особена важност и за двете страни "и се надявам практическите стъпки, които можем да направим между двете правителства, да намерят по-късно отражение и в позиция, която ще бъда разгледана и в българския парламент, и да се търси дълготрайно решение, което е в интерес на европейската интеграция и перспектива на всички страни от Западните Балкани".

По време на срещата на върха на НАТО в Брюксел в началото на седмицата президентът Румен Радев проведе среща със Заев. Още тогава се разбра, че се планира визита на северномакедонския премиер в София. И двамата откроиха позитивния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със съвместното си посещение през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и Република Северна Македония, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.

Дипломатическите стъпки са на фона на предстояща среща на Европейския съвет този месец. Преди това Заев получи подкрепа от президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, за това, че Северна Македония заслужава "незабавно" да започне преговори за бъдещо членство в ЕС.

Подобни сигнали дойдоха и от САЩ. 

 
Ден преди визитата в София, Зоран Заев бе цитиран днес от македонски медии, че срещата с Радев в Брюксел е била много важна. "Имам чувството, че на 22 юни (датата на Европейския съвет - б.р.) няма да се реши проблемът с България, но не е невъзможно да се реши", каза премиерът на Северна Македония. Според Скопие проблемът е в това, че България има служебно правителство и служебен премиер, които нямат възможност да вземат такова решение, затова "не искам да завишавам очакванията на гражданите", каза Заев.

Припомняме, че от началоло на мандата му позицията на служебното правителство е, че няма да има промяна в позицията на България, която единствена блокира приемането на преговорната рамка за бъдещо присъединяване на Северна Македония към ЕС.